Faza 3: Reînnoirea misiunii

evangelism1Odată cu faza a doua (Reînnoirea relațiilor) se aduce un nou spirit în biserică, o atmosferă caldă și primitoare. S-ar putea ca faza a doua să dureze de la o lună în bisericile înființate recent, la un an, doi în bisericile mai vechi și mai reci. Însă nu trebuie așteptat până când totul e perfect,

până când toți membrii sunt într-o armonie desăvârșită. Dacă rămânem la faza a doua, putem să zăbovim aici până la venirea Domnului. Dacă nu mergem mai departe, biserica va fi caldă, te vei simți ca acasă, dar va fi un fel de club închis. Frații se vor simți atât de bine împreună, încât nu vor dori ca cineva din afară să le strice frumoasa părtășie. De îndată ce un nucleu de oameni din biserică transmit relații profunde (pe verticală și pe orizontală), trebuie să faci planuri urgente pentru a treia fază: Reînnoirea misiunii.

Reînnoirea misiunii nu înseamnă organizarea unei campanii de evanghelizare mari, sau nu înseamnă motivarea membrilor să meargă din casă în casă. Misiunea se reînnoiește printr-un proces. Ea înseamnă repunerea în capul unghiului, ca motivație a existenței, salvarea celor pierduți. Eforturile misionare răzlețe în care pastorul este calul de bătaie, vor aduce multe bătăi de cap și descurajare. Ceea ce trebuie pastorul să facă este să dea misiunea membrilor.

Am amintit mai sus despre un proces. Mark Mittelberg, în remarcabila sa carte Building a Contagious Church, desfășoară un proces în 6 trepte care urmărește aprinderea bisericii pentru misiune. Iată cele 6 faze:

  1. Trăiește o viață evanghelistică. Lucrul acesta se referă la pastorul sau liderul principal. Pastorul nu poate să ofere mai departe misiunea membrilor dacă nu îi aparține. Aici nu e o chestiune de seminarii și instruire, ci de model de viață. Nu poți spune membrilor să facă lucrare în timpul lor liber, când tu nu sacrifici din timpul tău liber pentru asta.
  2. Inspiră valorile evanghelistice în oamenii din jurul tău. Valorile evanghelistice înseamnă în primul rând oamenii pierduți. Sunt ei o prețioși pentru tine și oamenii tăi? Hristos a murit pentru ei. Din nou, încă nu suntem la faza de seminarii. Aici instruirea se face de la om la om. Ia cu tine pe cineva din membrii bisericii de fiecare dată când faci lucrare și misiune. Ia-i alături de tine când faci o vizită, când ții un studiu biblic. Dacă membrii te vor vedea că viața ta înseamnă salvarea celor pierduți, vor înțelege lucrul acesta ca pe o valoare.
  3. Împuternicește un lider pentru evanghelizare. De îndată ce vei începe să iei pe membrii cu tine în lucrare, vei vedea cui îi va arde inima mai puternic pentru așa ceva. Ai nevoie de o persoană care să aibă pe suflet mântuirea câtor mai mulți oameni. Un lider care să știe să și instruiască pe alții. Un om care să aibă interesul să implice pe cât mai mulți membrii în lucrarea de evanghelizare.
  4. Instruiește biserica (100% din membrii) pentru evanghelizare. Cu ajutorul liderului pentru evanghelizare, programează cicluri de instruire pe tot parcursul anului în care să provoci pe toți membrii să participe. Caută un curs de evanghelizare personală care să facă evanghelizarea accesibilă fiecărui membru. Fă din acest cuvânt cu E o chestiune foarte normală a vieții. Dezvoltă un proces simplu de câțiva pași prin care cel mai simplu membru poate împărtăși evanghelia cu cineva.
  5. Formează o echipă de specialiști (10% din membrii). Aceștia pot să fie constituiți într-un comitet de lucrare personală. Totuși termenul comitet e mult prea instituțional. Mai degrabă aș folosi cuvântul „echipă”. Ei se întâlnesc pentru instruire continuă, pentru motivare și pentru organizarea envanghelizării în toate formele ei. Fiecare departament al bisericii ar trebui să aibă un reprezentant în această echipă. Comitetul bisericii ar trebui să susțină și să supravegheze activitatea acestei echipe.
  6. Organizează evenimente evanghelistice. Aici încep să se facă lucruri mari. Eveniment evanghelistic nu înseamnă numai campania de evanghelizare. Tot ceea ce este la scară mai mare decât câteva persoane și este legat de atingerea celor pierduți cu mesajul evangheliei este un eveniment evanghelistic. Aici metodele și modelele pot fi încercate până la infinit.

Dacă veți urma acești pași, veți putea crea în biserica voastră o nouă cultură – o cultură evanghelistică. Bill McClendon, pastorul adventist al unei biserici cu cea mai mare rată de creștere din Statele Unite (în 7 ani a ajuns de la 22 de membrii la 750), spunea că de fapt noi nu suntem o biserică care face evanghelizare, ci suntem o mișcare evanghelistică care face biserică. Dumnezeu să vă binecuvânteze.

3 gânduri despre &8222;Faza 3: Reînnoirea misiunii&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s