Greșelile liderilor bine intenționați

leadershipFără îndoială că orice pastor sau conducător de biserică dorește tot ce-i mai bun pentru bisericile sale. Ei sunt lideri adevărați când își iau în serios rolul de agenți al schimbării. Dacă nu ți-ai propus să aduci o schimbare, încă nu ești lider.

Însă chiar și agenții schimbării greșesc.

Ei văd viitorul altfel, mai bun. Viziunea lor este extraordinară, fapt ce îi motorizează să depună toate eforturile pentru a ajunge la viitorul mult visat. Ei sunt bine intenționați, dar de foarte multe ori se fac greșeli atunci când se doresc schimbări.

Toți știm cât de greu este să îi schimbi pe oameni. Încercăm tot felul de tehnici și mijloace, poate într-o zi îi vom urni din loc. Aici doresc să aduc în discuție strategia schimbării. E bine că îți dorești să schimbi în mai bine lucrurile. E bine că știi unde vrei să îi duci pe oameni. Dar greșim atunci când începem să facem schimbări potrivite la timpul și locul nepotrivit. E bine să aduci ceva nou, dar trebuie să o faci cu înțelepciune.

Întrebat despre schimbările necesare din lucrarea cu ucenicii săi, Isus răspune: „Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haină veche; pentru că şi-ar lua umplutura din haină, şi ruptura ar fi mai rea. Nici nu pun oamenii vin nou în burdufuri vechi; altfel, burdufurile plesnesc, vinul se varsă, şi burdufurile se prăpădesc; ci vinul nou îl pun în burdufuri noi, şi se păstrează amîndouă.” (Matei 9:16-17)

Când ești hotărât să aduci ceva nou, asigură-te că îl atașezi de ceva care este nou. Schimbarea se mută pe terenul dintre formă și fond. Nu poți schimba forma dacă nu e schimbat fondul. Iar dacă nu schimbi forma când fondul este înnoit, riști să pierzi tot ce a fost clădit. Vreau să fac referire acum la Cele cinci faze ale Reînnoirii Bisericii. Ordinea acestor faze nu este la întâmplare. Am luat în discuție până acum primele 3 faze (reînnoirea personală, relațională și a misiunii). Ar urma a patra fază – Reînnoirea structurilor (sau reînnoirea organizatorică). Înainte de a amplifica importanța celei de a patra faze, mă opresc pentru a observa o greșeală din propria mea experiență.

Liderii bine intenționați greșesc când lucrează la schimbarea structurilor înainte de schimbarea personală, relațională și a misiunii. – Aceasta este maxima pe care o afirm.

Ofer un exemplu, fără să supăr (sper) pe nimeni. Școala de Sabat Reformulată. Nu vreau să mă refer decât la ceea ce am greșit eu. Era o schimbare a structurii pe care încercam să o aplic la o biserică în care nu era reînnoită misiunea. Membrii trebuie să aibă misiunea în sânge înainte de a face schimbări de formă. Reformularea își propunea schimbarea fondului, dar din păcate (ceea ce era de așteptat) schimbarea nu s-a produs.

Școala de Sabat Reformulată a funcționat în multe locuri. Știu de ce. Exista un spirit misionar. Iar când oamenii înțeleg că au o misiune sfântă, de a salva tot ce se poate din această lume, sunt în stare să reformuleze tot, numai să fie mai eficienți în a ajunge la cei pierduți.

… mă gândeam eu că o să vă mișc puțin…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s