Apropo de plantare de biserici

Idea de a concentra forțe misionare într-un loc până când răsare o biserică este extraordinară. Însă, plantarea de biserici s-a dezvoltat altfel față de perspectiva biblică.

Misiunea lui Pavel este revelatoare pentru mine. El și-a înțeles chemarea de a predica, iar puterea de a forma o biserică a lăsat-o în „mâna” Duhului Sfânt.

De fapt, Hristos m-a trimis nu să botez, ci să propovăduiesc Evanghelia: nu cu înţelepciunea vorbirii, ca nu cumva crucea lui Hristos să fie făcută zadarnică. (1 Corinteni 1:17)

Că adică, Dumnezeu era în Hristos, împăcînd lumea cu sine, neţinîndu-le în socoteală păcatele lor, şi ne-a încredinţat nouă propovăduirea acestei împăcări. (2 Corinteni 5:19)

Dacă vestesc Evanghelia, nu este pentru mine o pricină de laudă, căci trebuie s-o vestesc; şi vai de mine dacă nu vestesc Evanghelia! (1 Corinteni 9:16)

De fapt, Faptele Apostolilor descrie lucrarea lui Pavel care a început pur și simplu prin propovăduire. Pavel mergea din cetate în cetate și propovăduia Evanghelia. În prima călătorie misionară nu a avut o strategie complicată de „plantare de biserici”, ci pur și simplu a mers la oameni să le vestească pe Isus. Vedem însă că în a doua călătorie misionară, și mai cu seamă în a treia călătorie misionară, că activitatea de predicare se diversifică. Nu mai predică în multe locuri, ci stă mai multă vreme într-un loc. Se poate spune că era un gen de plantare, dar nu biserica trebuia plantată, ci adevărul.

Dacă privim la începuturile Bisericii Advente, creșterea bisericii a avut același model – predicarea din loc în loc. Cred că eforturile de „plantare de biserică” se potrivesc mai bine cu mesajul evanghelicilor decât cu mesajul adventist. Noi nu ar trebui să plantăm biserici. Noi ar trebui să predicăm adevărul, și să-L lăsăm pe Dumnezeu să facă să crească

Eu am sădit, Apolo a udat, dar Dumnezeu a făcut să crească: aşa că nici cel ce sădeşte, nici cel ce udă nu sunt nimic, ci Dumnezeu care face să crească. (1 Corinteni 3:6-7)

Înțeleg că pentru a răsări ceva (biserica), trebuie să existe mai multe faze de propovăduire (sădirea, udatul, etc.). Dar nu trebuie să condiționăm Duhul lui Dumnezeu într-un anumit loc. Pavel a fost oprit de Duhul să meargă în Asia, și l-a îndrumat în Macedonia.

Unul din promotorii „plantării de biserici” în cadrul misiunii adventiste (Ron Gladden) a părăsit biserica atunci când a văzut că adevărul pe care îl propovăduia nu producea rezultatele dorite și tânjite pe care le vedem la evanghelici. Să lăsăm rezultatele în seama lui Dumnezeu, iar noi să ne facem lucrarea. Și această lucrare stă în plantarea stindardului adevărului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s