Dependența de Dumnezeu

1 Samuel 14

Task AheadIonatan dă scânteia unei mari victorii. Doar cu purtătorul de arme pătrunde în tabăra filistenilor și asemenea trupelor de comando sau asasinilor și spionilor din filme, 2 oameni omoară 20. „Filistenii au căzut înaintea lui Ionatan, și cel ce-i ducea armele arunca moartea în urma lui.” (v. 13) Parcă îi văd înaintând spate în spate, și dintr-o lovitură, filistenii cad rând pe rând.

Care a fost secretul acestei victorii? Nu a fost nici antrenamentul lui Ionatan și al asistentului lui, nici slăbiciunea gardei filistenilor. Ionatan a depins de Dumnezeu. A cerut intervenția Lui printr-un semn.

Ionatan a zis tînărului care-i purta armele: „Vino, şi să pătrundem pînă la straja acestor netăiaţi împrejur. Poate că Domnul va lucra pentru noi, căci nimic nu împiedică pe Domnul să dea izbăvire printr-un mic număr ca şi printr-un mare număr.” […]

Dacă ne vor zice: „Opriţi-vă pînă vom veni noi la voi!” vom rămîne pe loc, şi nu ne vom sui la ei.
Dar dacă vor zice: „Suiţi-vă la noi!” ne vom sui, căci Domnul îi dă în mîinile noastre. Acesta să ne fie semnul.”

După această scânteie, Dumnezeu lucrează vizibil, făcând ca oastea filisteană să se automăcelărească. Zarva îi trezește pe evrei, inclusiv pe cei care au fugit. Saul vede ce se întâmplă, își dă seama că Ionatan lipsește, și atunci face un lucru mare. Cere preotului să aducă chivotul (sau efodul, în unele traduceri), ca să întrebe pe Dumnezeu ce să facă.

Însă, surpriză. Zarva din tabăra filisteană, și impulsivitatea și impetuozitatea lui Saul îl fac să spună preotului: „Stop! Gata cu rugăciunile! Mergem la luptă!” (v. 19) Saul nu mai așteaptă răspunsul Domnului. Din nou Saul nu știe să aștepte. El nu a învățat să depindă de Dumnezeu. Pentru Saul sunt importante momentul, simțul urgenței și inițiativa.

Aș dori să citez aici Comentariul Biblic Adventist, care este foarte grăitor și explicit:

Trage-ţi mâna. Impetuozitatea lui Saul se desfăşura în mod rapid. Vădita confuzie din tabăra inamică l-a aruncat într-o astfel de exaltare încât n-a mai putut nici măcar să aştepte sfat de la Domnul. Zile de-a rândul, el şi ai lui au fost spectatori şi au auzit rapoarte despre incursiunile vrăjmaşului asupra cetăţilor de prin apropiere şi, cu toate că el nu cunoştea motivul alergării oştirii peste vale, a dat brusc ordinul de atac. Dacă şi-ar fi luat timp să caute călăuzire divină, probabil că ar fi evitat multe dintre problemele care au confruntat oştirea lui Israel în următoarele câteva ore, iar victoria lui asupra vrăjmaşului ar fi fost mult mai mare. Este clar că acesta a fost un caz când graba strică treaba. Timpul de meditaţie şi de rugăciune a lui Isus I-a adus calmul şi judecata necesare să-L ajute să îndure cu răbdare încercarea cea grea care Îl aştepta. Noaptea de luptă a lui Iuda cu îngerul la pârâul Iaboc l-a întărit nu numai ca să se întâlnească cu Esau, ci şi ca să facă faţă anilor plini de probleme încurcate, care au urmat.

Într-adevăr, deși „Domnul a izbăvit pe Israel în ziua aceea” (v. 23), totuși „ziua aceea a fost obositoare pentru bărbații lui Israel.” (v. 24) De ce? Dacă izbăvirea vine de la Domnul, care este atunci extenuarea umană? Dumnezeu dorește să ne salveze, însă omenește încercăm salvarea prin propriile noastre eforturi. Dependența de Dumnezeu înseamnă să ne bazăm mai puțin pe ce putem face noi, și mai mult pe ce face El.

Saul face din nou greșeli din impulsivitate, și pune pe popor să jure că nu va mânca. Ionatan se exprimă foarte clar și simplu în legătură cu acest jurământ: „Tatăl meu tulbură poporul… Negreşit, dacă poporul ar fi mîncat azi din prada pe care a găsit-o la vrăjmaşii lui, n-ar fi fost înfrîngerea Filistenilor mai mare?” (v. 29-30)

Greșeala lui Saul este omniprezentă în societatea noastră. Asemenea lui Saul, parcă facem concurență cu Dumnezeu, cine face mai mult. Însă oamenii care sunt fericiți vor știi că succesul nu stă în eforturile lor, ci în dependența lor de Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s