Fortăreața

1 Samuel 22

poienari_fortress_1600x1200David fuge de Saul și caută scăpare la străini. Mai întâi la filisteni (cap. 21) și își dă seama că nu e înțelept. Iar apoi își caută siguranța la moabiți. Își găsește o fortăreață în țara Moab, Mițpe (ebr., cetate de veghe, observator). Aceasta putea fi o construcție cu scop de observator militar pe vârful unui munte. Probabil în vremea aceea ruinele de la Mițpe nu era folosite. David a cerut regelui Moabului să-i ofere azil politic și această Mițpe.
Locul era perfect. Saul nu ar fi intrat cu armatele lui pe un teritoriu străin, pentru că ar fi fost considerat o amenințare, și putea porni un război. Și chiar dacă ar fi căutat pe David în locurile acelea, armatele lui Saul puteau fi observate de la mare distanță, fortăreața fiind într-un punct strategic pentru a avea o panoramă cât mai întinsă. Fortăreața oferea și siguranță. Locul era greu accesibil pentru o armată mare, perfect pentru ca o mână de oameni să se apere cu dibăcie.
Însă un profet, Gad, îi spune lui David: „Nu sta în cetățuie, ci du-te și intră în țara lui Iuda.” (v.5) De când a început fuga de Saul, David nu a mai întrebat pe Domnul. Acțiunile lui sunt disperate și haotice, totuși bine gândite pentru a-și asigura viața. Gad îi trimite acest mesaj pentru că David avea nevoie să fie călăuzit de Dumnezeu. Cât de important era pentru Dumnezeu locul unde stătea David?
David, în disperarea lui, începuse să își pună încrederea în mijloace omenești de apărare. Azilul politic și fortăreața păreau niște soluții perfecte pentru o situație de criză. Însă Dumnezeu îi spune ca să se întoarcă în țara lui Iuda. Dumnezeu dorea să îl folosească pentru binele poporului. Însă cel mai important, David avea să învețe că nu fortăreața și cetățuia era scăparea lui, ci însuși Dumnezeu:
„Doamne, Tu eşti stînca mea, cetăţuia mea, izbăvitorul meu! Dumnezeule, Tu eşti stînca mea, în care mă ascund, scutul meu, tăria care mă scapă şi întăritura mea!” Psalmi 18:2
Spre lauda lui Dumnezeu, David ascultă de cuvântul lui Dumnezeu trimis de profet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s