Întâlnirea de gradul X

1 Samuel 24

sting-sword-of-bilbo-baggins-500x500Saul îl urmărește pe David, și, întâmplător sau nu, ajung amândoi în aceeași peșteră peste noapte. Mai interesant este faptul că Saul nici nu știe cu cine împărtășește grota. Strategic, pentru David era ocazia de aur nu numai să scape de cel care îi crea nopți nedormite, ci și să ajungă în poziția pentru care a fost chemat de Dumnezeu – împărat.

Un lider bun știe să profite la maximum de ocazia care i se oferă. Acum se pare că Dumnezeu îi pune pe tavă pe dușmanul lui. Prietenii lui îi zic: „Iată ziua în care Domnul îți zice: «Dau pe vrăjmașul tău în mînile tale; fă-i ce-ți va plăcea.“ (1 Samuel 24:4 VDC) Părea o întâlnire de gradul X de-a dreptul providențială. Iar David, în loc să folosească ocazia ce i se oferă, face un gest pe care unii l-ar cataloga drept reacția unui om slab.

În cartea lui Tolkien, Hobittul, când înțeleptul Gandalf îi oferă o sabie prețioasă micului aventurier, Biblo, îi spune că sabia trebuie folosită cu curaj, și că adevăratul curaj nu este să știi când să iei o viață, ci când să cruți o viață. Cred că David a dat dovadă de un astfel de curaj.

Dar mai mult mă provoacă felul în care David a luat această decizie. Dacă în capitolul precedent David face apel la răspunsul supranatural din partea lui Dumnezeu prin intermediul efodului, de data aceasta trebuie să se descurce fără semne și minuni. Situația părea providențială, prietenii lui întăreasc acest fel de a vedea lucrurile. De ce totuși David decide să cruțe viața lui Saul, când avea nu doar ocazia ci și puterea de a i-o lua?

David a înțeles că nu aparențele trebuie să ne determine hotărârile, nu trebuie să ne lăsăm conduși de circumstanțe, ci de principii. Principiile sunt mai mari decât ocaziile. Și David este acel om de principii care nu se clatină în fața celei mai favorabile ispite. Ce principii avea David?

  •  Nu mă ating de unsul Domnului
  • Nu urmăresc scopuri egoiste
  • Nu profit de neștiința oponentului meu
  • Dumnezeu face singur dreptate
  • Dumnezeu este cel care mă apără (asta a învățat în capitolul 22)

David nu se înscrie în profilul eroului justițiar cu care suntem obișnuiți în filmele Hollywood-iene. David a învățat ceea ce dușmanul lui nu a învățat niciodată – să aștepte ca Dumnezeu să își facă partea.
Întâlnirea de gradul X nu a fost între David și Saul, ci între David, Dumnezeu, și Saul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s