Cum să oprești o reacție în lanț?

1 Samuel 25

După ce Nabal tratează solii lui David într-un mod necuvenit, David reacționează – pregătește riposta. Reacția este răspunsul omului firesc care nu își ia timp să se uite în sus și în viitor. După reacție vin de cele mai multe ori regrete, care sunt prea târzii pentru a mai îndrepta ceva.

Abigail, soția lui Nabal, era și ea în pericol să reacționeze. Putea să meargă la soțul ei să îl cicălească, să îl facă nebun și să îl scoată din minți pe nebun. Se certau amândoi ca și chiorii până venea peste toți nenorocirea. Însă Abigail este proactivă. Ea nu încearcă în momente de criză să îl schimbe pe cel care nu s-a schimbat niciodată, și niciodată nu se va schimba. Abigail se concentrează pe ceea ce mai poate schimba. Ea nu reacționează, ci ea acționează. Persoanele care reacționează se concentrează pe circumstanțele care nu se pot schimba, pe trecut de exemplu, însă persoanele care acționează se concentrează pe ceea ce se mai poate schimba, de exemplu viitorul.

110-Stephen-R-Covey-The-7-Habits-of-Highly-Effective-PeoplePrima dată am întâlnit termenul proactiv în cartea Eficiența în 7 trepte de Stephen R. Covey. El spune că proactivitatea „denotă mai mult decât a lua inițiativa” (p. 58, ed. ALL, 1994), proactivitatea „înseamnă asumarea responsabilității de a crea situații” (p. 62). Acest lucru îl face Abigail. În loc de a-și manifesta nemulțumirea față de o situație, Abigail își asumă responsabilitatea de a crea o situație mult mai convenabilă și cu adevărat salvatoare. Ea crează o situație gen „câștig/câștig”. „CÂȘTIG/CÂȘTIG se bazează pe o paradigmă care afirmă că există destul pentru fiecare, că succesul unuia nu se realizează cu prețul insuccesului sau excluderea altcuiva.” (idem, p. 193) David eșuează inițial gândind că dacă vrea să câștige trebuie să îl facă pe Nabal să piardă. Însă Abigail reușește să ofere o a treia alternativă, superioară.

Este uimitor discursul acestei femei înțelepte:

  • își asumă un grad de vinovăție – pentru ca să își asume responsabilitatea, pentru ca David să își schimbe centrul de interes – Nabal
  • descoperă natura și felul de om care este Nabal – pentru ca David să își dea seama că nu merită să se compare cu el, ci cu ceva superior
  • face apel la relația cu Dumnezeu și la locul pe care El trebuie să îl ocupe în deciziile noastre („Domnul te-a oprit… să te ajuți cu mâna ta” – v. 26)
  • face apel la caracterul lui David („niciodată nu va fi răutate în tine” – v. 28) și îl ajută pe David să își acceseze partea cea bună („iartă, te rog, vina roabei tale”)
  • îl ajută pe David să privească la experiența lui cu Dumnezeu (v. 29)
  • îl ajută pe David să privească în viitor – va ajunge împărat, dar un împărat fără „mustrări de cuget, fără dureri de inimă că a vărsat sânge degeaba că s-a răzbunat singur” – v. 31)

Reacția (în lanț a) lui David este oprită înainte ca să explodeze. David recunoaște înțelepciunea acestei femei și renunță la mândria masculină neproductivă.

Nu este prea mare lucru când spun că dacă ești proactiv, poți schimba lumea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s