Cum să te apropii de Domnul ca El să răspundă?

1 Samuel 28

„Saul a întrebat pe Domnul și Domnul nu i-a răspuns nici prin vise, nici prin Urim, nici prin prooroci” (v. 6).

La prima vedere am zice că e normal ca Dumnezeu să nu-i răspundă de vreme ce Dumnezeu s-a îndepărtat de Saul de multă vreme. Însă nu este prima oară când Dumnezeu nu-i răspunde lui Saul. Au mai fost ocazii când Domnul nu i-a răspuns înainte ca el să fie lepădat (1 Samuel 14:37). exigent

Când comparăm viața lui Saul cu viața lui David nu putem să nu observăm și la David greșeli. Și David are momente când nu întreabă pe Domnul. Chiar în capitolul 27, David ia decizia de a se muta la filisteni fără să întrebe pe Dumnezeu, deși înainte Dumnezeu îi dăduse o poruncă expresă să nu locuiască la moabiți, alți străini. Așadar, comparând felul în care se poartă Dumnezeu cu Saul și cu David, la prima vedere pare că Dumnezeu este prea exigent cu Saul și prea îngăduitor cu David. David ajunge la crimă și adulter și cu toate acestea este iertat, iar Saul este lepădat după o singură poruncă încălcată, pe care și pe aceea a a ascultat-o parțial (vezi cap. 16).

Cred că Saul, deși a fost lepădat din poziția de împărat, totuși Dumnezeu i-a mai oferit șanse să se întoarcă (vezi Spiritul Profetic cel rău). Despărțirea lui definitivă de Dumnezeu se întâmplă tocmai aici, când caută serviciile unei vrăjitoare.

Dar oare dacă îi răspundea Dumnezeu, nu era oare Saul ferit să se ducă să întrebe morții? Nu este oare Dumnezeu prea capricios și pretențios când Saul încearcă din nou să Îl caute?

Saul îl caută pe Dumnezeu abia după ce a strâns pe tot israelul la Ghilboa, abia după ce vede tabăra filistenilor și este cuprins de frică. Pentru Saul în momentul respectiv, căutarea sfatului lui Dumnezeu este egală cu a întreba spiritele morților. Cei care se duc la un medium nu o fac neapărat pentru că au mare încredere în acel medium sau că au o relație apropiată cu el. Oamenii caută pur și simplu soluții rapide la problemele vieții. Uneori și Dumnezeu este privit ca o alternativă asemănătoare, și este întrebat ca și cum ar fi un automat care oferă răspunsuri. Bagi fisa potrivită și vine răspunsul. Când Dumnezeu este privit instrumental, ca ceva de care ai la un moment dat nevoie, iar apoi nu mai ai nevoie, pentru că te descurci, nu e de mirare de ce atunci când Dumnezeu tace, unii aleg spiritismul.

Când vrei să afli voia lui Dumnezeu nu te grăbi. Nu te comporta cu El ca și cu un medium spiritist. Adevărata căutare de Dumnezeu izvorăște nu din dorința de a știi viitorul, ci dintr-o inimă pocăită. Iată de ce Dumnezeu nu îl leapădă pe David, păcătosul. El a învățat să vină înaintea lui Dumnezeu cu o atitudine pocăită. „Jertfele plăcute lui Dumnezeu sunt un duh zdrobit: Dumnezeule, Tu nu dispreţuieşti o inimă zdrobită şi mîhnită.” (Psalmi 51:17).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s