Recunoștință

1 Samuel 30

Sunt ocazii în viața unui lider când nu numai poate să își piardă atașamentul celor care îl urmează, ci chiar poate să experimenteze împotrivirea celor care până atunci l-au urmat. După jefuirea Țiclagului, oamenii lui David au vrut să-l linșeze. Un lider se poate descuraja extrem de mult când oamenii pe care se baza, acum nu numai că îi întorc spatele, dar se întorc împotriva lui. Însă „David s-a îmbărbătat, sprijinindu-se pe Domnul, Dumnezeul lui.” (v. 6)

Nimic nu promite un eșec așa cum promite un lider descurajat. Însă ce mare victorie poate aduce un lider care se bazează în primul rând pe Dumnezeu!

facebook-welcomes-back-gifts-3be80181aaDupă ce au victorie asupra Amaleciților care i-au jefuit, David și oamenii lui nu numai că recuperează tot ce pierduseră, dar pun mâna și pe prada Amaleciților pe care aceștia o luaseră din alte cetăți. Atitudinea oamenilor lui David este schimbată radical. Ei ziceau: „Aceasta este prada lui David!”

David, ca lider, știe nu numai să motiveze la acțiune, el știe să fie recunoscător. El știe că reușita este un cadou din partea lui Dumnezeu. Oamenii lui David care luptaseră doreau o împărțire egoistă a pradei. Însă David zice: „Să nu faceți așa, fraților, cu ce ne-a dat Domnul.” David nu își arogă nici un merit, nu își atribuie nici o pradă. Pentru el sunt un dar de la Dumnezeu.

Cum te porți cu un cadou? Ce faci cu un cadou din partea lui Dumnezeu? David își manifestă recunoștința față de Dumnezeu împărțind prada și celor care, din cauza oboseli, nu au putut să lupte alături de el. Gestul lui are o influență atât de puternică, încât devine un principiu implementat de David de atunci încolo. De asemenea, în loc să oprească pentru el, ca lider, marea majoritate a pradei, el trimite câte un dar tuturor acelora care s-au purtat cândva cu bunăvoință față de David.

Dacă ai o victorie, nu uita că este cadoul lui Dumnezeu. Să știi să împarți și altora din ce ți-a oferit Dumnezeu este cea mai frumoasă recunoștință pentru Cel care ți-a făcut cadoul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s