Artistul cu capul pe umeri

2 Samuel 1

David compune un cântec de jale pentru Saul, Ionatan și eroii care au murit pe muntele Ghilboa. Nu poate să nu te impresioneze faptul că David îl plânge autentic pe fostul său dușman. Este foarte limpede din a doua parte a cărții 1 Samuel (vezi Întâlnirea de gradul X, Pacificatorul și Provocatorul) că David avea un respect deosebit pentru Saul, chiar dacă Saul se purta nepotrivit cu David. Însă ceea ce mi-a luminat ochii azi a fost personalitatea lui David.

director_chairDavid poate fi numit un lider care este artist, sau un artist care este lider. Nu prea suntem obișnuiți cu această combinație. În liceu și în anii de la institutul teologic eram un gen de artist. Scriam poezii, uneori cântece. Însă când mi-am început activitatea de conducere ca pastor, se părea că sentimentalismul artistului din mine mă distanța de idealul de conducător puternic. Am luat o hotărâre atunci, să renunț la a mai scrie poezii, pentru a scăpa de sentimentalism, pentru a facilita dezvoltarea laturii de lider a personalității mele. Mai târziu mi-am dat seama că am făcut o greșeală.

Iată aici, David este acel artist cu capul pe umeri, știe să fie ferm, știe să fie emoțional. Combinația aceasta îl face foarte puternic. De obicei poeții sunt visători, melancolici sau depresivi. David însă este un vizionar care știe să aducă la realitate visul său. Dacă David ar fi fost doar un poet, nu ar fi dat porunca să fie omorât amalecitul care se lăuda cu faptul că a luat viața lui Saul. Dacă David ar fi fost doar un șef, nu l-am fi văzut compunând unul din cele mai frumoase cântece de jale pentru cei căzuți la oaste.

Cred că e vremea unei noi generații de lideri. Oameni care să poată conduce cu putere în timp ce cântă, crează și scriu poezii, Din această categorie de artiști-lideri sunt și regizorii și dirijorii. Mă fascinează artistul care știe să conducă.

2 gânduri despre &8222;Artistul cu capul pe umeri&8221;

  1. Mai sunt mulţi artişti-lideri pe lângă ultimele două categorii amintite.
    Eu cred că este o pierdere părăsirea spiritului ludic, sentimental şi creativ al liceanului/studentului în favoarea unui spirit rece şi intransigent al aşa-numitului conducător cum este considerat pastorul. N-am înţeles eu prea bine de ce activitatea de pastor este trecută la cea de conducere când ar putea fi una de coordonare, de slujire; e drept că păstorul conduce oile, dar le conduce într-un mod cu totul diferit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s