Cioara vopsită

2 Samuel 4

Era o practică în antichitate, ca oridecâteori cineva omora dușmanul unui împărat, acel cineva să fie răsplătit. Și acel cineva devenea dintr-o dată „cineva”. Însă David era un lider anormal. El știa să se poarte cu onoare față de dușmani. A cruțat viața lui Saul, care dorea să îi ia viața, pentru că era unsul Domnului, deși nu se purta Saul ca un uns al Domnului. A răsplătit cu moartea pe amalecitul care se lăuda că omorâse pe Saul, și apoi l-a jelit autentic pe fostul său dușman. A plâns după Abner (tot un fost dușman) ca după un om drept ucis mișelește. Cei care acum îi aduc capul lui Iș-Boșet, oare nu au știut toate aceste precedente?

cioara-vopsitaRecab și Baana nu erau doar ucigașii lui Iș-Boșet. Erau niște trădători. Am putea spune că și Abner a fost un trădător atunci când a dezertat de la Iș-Boșet și a trecut de partea lui David (2 Samuel 3). Însă David nu îl socotește pe Abner un trădător. De ce? Pentru că a trece de partea binelui nu înseamnă trădare. David era conștient de planul lui Dumnezeu, și avea convingerea că împlinește planul lui Dumnezeu spre deosebire de vrăjmașul lui. Așadar, convertirea nu este trădarea strămoșilor. Poate că Recab și Baana pe asta s-au bazat când au demonstrat că sunt de partea lui David, aducând capul lui Iș-Boșet. Dar a trece de partea adevărului folosindu-te de mijloace necinstite este un nonsens. Aceștia îl omoară pe Iș-Boșet printr-o înșelăciune (se dau drept negustori) și îl omoară când omul nici măcar nu avea posibilitatea să se apere.

Când treci de partea adevărului, a binelui, contează cum o faci. Rănești persoane care nu cred ca tine? Când treci de partea adevărului nu trebuie să folosești minciuna pentru a condamna minciuna. Să dau un mic exemplu. Cineva a dorit să îl convingă pe un prieten că Dumnezeu ne cere să păzim sabatul. Argumentul care l-a folosit a fost: „Nu zice și preotul că Dumnezeu este Domnul Sabaot?” Deși cel care folosea argumentul acesta știa că Sabaot nu este privitor la sabat și provine de la cuvântul ebraic „țava” care înseamnă oștire, așadar Domnul Sabaot înseamnă Domnul oștirilor. A folosi argumente necinstite pentru a susține cauza adevărului înseamnă trădare.

A te pretinde de partea adevărului folosind adevărul ca să rănești sau să induci în eroare, nu e altceva decât umblarea cu cioara vopsită. A te converti doar schimbând tabăra, sau biserica la care te duci, fără ca acest lucru să îți schimbe viața, nu este altceva decât o cioară vopsită. „Caută să te înfăţişezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care n-are de ce să-i fie ruşine, şi care împarte drept Cuvîntul adevărului.” (2 Timotei 2:15)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s