David – legendă sau adevăr?

2 Samuel 8

David a fost cu adevărat un personaj legendar. Biblia vorbește despre el ca împărat în termenii cei mai luminoși. Trei cărți din Biblie îi sunt dedicate (1,2 Samuel, 1 Cronici), iar o altă carte este o colecție a scrierilor lui poetice (Psalmi). Dar cercetătorii istorici își pun serios problema dacă David chiar a existat. Ce ar însemna dacă David nu ar fi existat? Vă las pe voi să vă gândiți, și poate scrieți ceva comentarii.

davids-kingdomCând citești 2 Samuel 8, îți poți da seama puțin despre măreția regatului lui David, și întinderea lui. Poate cel mai greu de crezut din acest capitol este faptul că David i-a supus pe sirieni, și Damascul i-a plătit bir lui David. Este ușor să cred despre Edom, Moab, Amon, Filisteni, Amalec că au fost supuși lui David. Dar ce căuta el în îndepărtatul nord, și mai ales cum a reușit să supună Damascul? În istorie este foarte ușor de reperat Damascul, capitala Siriei. Siria a ajuns una din forțele lumii antice. Dar cu toate acestea nu există dovezi arheologice că David ar fi supus pe sirieni.

În 1993-94, în timpul excavațiilor de la Tel-Dan în nordul Israelului, arheologul Avraham Biran a descoperit părți dintr-o piatră comemorativă, numită azi Stela de la Tel-Dan, care datează din secolul al IX-lea în.Hr, cu aproximativ un secol mai târziu de timpul lui David. Pe această piatră sunt gravate în aramaică cuvintele de triumf pentru victoriile militare pe care le-a avut cel mai probabil Hazael din Damasc. Piatra se găsește acum la Muzeul Israel din Ierusalim. De ce este importantă această piatră găsită la sfârșitul secolului XIX?

Tel_dan_inscriptionPiatra de la Tel-Dan conține foarte clar o referire la „casa lui David”, adică dinastia lui David. Hazael se laudă că a învins „casa lui David”, și o afirmă ca și cum ar fi făcut o mare realizare. În secolul al IX-lea era deja împărțită împărăția lui Israel în regatul de nord și de sud, a lui Iuda. Însă Hazael preferă să amintească specific „casa lui David”, ca și cum ar fi vorba de o răzbunare, sau de o schimbare a sorții. Inscripția spune despre faptul că Hazael a ucis 70 de împărați, iar dintre aceștia îi numește numai pe regele Israelului și pe regele „casei lui David”. Pentru sirieni a fost o mare bravură să învingă dinastia lui David într-o bătălie, deși nu au reușit să își extindă regatul și asupra lui Iuda. Anticii aveau mare grijă ce nume inscripționau pe pietre, pentru că acele nume rămâneau în istorie. Dacă aveau o înfrângere sau doreau ca ceva să nu mai fie știut niciodată, anticii nu pomeneau acel nume în inscripțiile lor. Amintirea numelui lui David are o însemnătate foarte mare. E ca și cum ar fi spus că oricum David era ultra-cunoscut. Și o înfrângere a unui dușman prea cunoscut era o faptă de laudă pentru ei.

Stela de la Tel-Dan este singura evidență extrabiblică clară care face referire la David (mai este Piatra Moabită, expusă la Louvre, dar acolo părerile cercetătorilor sunt împărțite). Dar este suficient de puternică să demonstreze că David a existat. Mai interesant este că această dovadă vine de la cei mai renumiți plătitori de bir ai lui David – Damascul. David, personajul tipologic al lui Isus, nu rămâne doar legendă. El rămâne în Biblie pentru că este adevăr.

Dumnezeu poate face ca de acolo de unde sunt cele mai mari dubii să ne vină și cele mai mari dovezi. În final, chiar și cei mai mari dușmani ai lui Dumnezeu vor recunoaște supremația Lui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s