Lanțul bunătății

2 Samuel 9

– Ce faci?

– Bine.

Cuvintele de mai sus, atunci când le folosim împreună, nici nu mai au însemnătatea lor intrinsecă. „Ce faci” nu se mai referă la ce faci în mod concret, ci la cum te simți. „Bine” nu se mai referă la o acțiune (a face bine), ci se referă la o stare de mulțumire cu ce avem.

links12David iese din automulțumirea aceasta. Oricine l-ar fi întrebat pe David „ce faci” după ce a ajuns la tron și a rezolvat cu toți dușmanii și și-a întărit împărăția, putea să răspundă „bine”. El oricum era ocupat cu treburile împărăției, și până la urma urmei însăși activitatea sa era bună. Fusese planul lui Dumnezeu ca David să ajungă pe tron. Însă David nu se mulțumește cu mulțimea proiectelor în care e implicat. Nu se mulțumește cu rezultatele vizibile ale muncii sale. Nu se mulțumește cu starea de bine care cu siguranță era ceva real. El pune o întrebare care trădează preocuparea lui: „A mai rămas cineva… ca să-i fac bine?”

Fără îndoială că un lider cu multe realizări este foarte ocupat. Însă David își face timp să facă bine. Nu lasă lucrul acesta pe seama ONG-urilor sau angajaților în domeniul serviciului social. El caută pe cineva căruia să îi facă bine.

Suntem foarte mulți oameni care avem principiul acesta, să facem bine oridecâteori putem și se ivește ocazia. Se ivește un cerșetor, se ivește o colectă, se ivește un proiect social, etc. Suntem filantropi de ocazie. Dar ce bine facem atunci când nu se ivește ocazia? Principiul lui David era ca să economisească timp și resurse pentru a face bine. El căuta și crea ocazia de a face bine. El nu era un filantrop ocazional, ci intenționat.

Doresc să amintesc doar două texte din Noul Testament, pentru a vedea că ce face David sunt și principiile creștinismului predicat de Isus și apostoli.

Isus a spus: „Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta sunt cuprinse Legea şi Proorocii.” (Matei 7:12)

Pavel a scris: „Să nu obosim în facerea binelui; căci la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală. Aşadar, cît avem prilej, să facem bine la toţi, şi mai ales fraţilor în credinţă.” (Galateni 6:9-10)

Dacă observați, Pavel nu spune „când avem prilej”, ci „cât avem prilej”. Cuvântul tradus prin „prilej” este cuvântul „kairos”, care în esență înseamnă o perioadă de timp. Ca să parafrazez sinonimizând cu altă expresie, aș spune așa: „Câtă vreme se zice „astăzi”, să facem bine la toți.”

Țineți minte filmul „Pay It Forward” („Plată în avans”). Copilul care a înțeles principiul a început să facă bine, și gestul lui a generat un val de fapte bune. Poți face azi ceva bun, ca într-o zi să vezi că ai pornit o mișcare.

De multe ori ocaziile sunt dar nu le vedem. Caută azi o ocazie să faci bine cuiva! Nu aștepta ocazia, creaz-o! Începe lanțul bunătății!

Un gând despre &8222;Lanțul bunătății&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s