Depășit de situație

2 Samuel 10

never-give-upCe faci când ești depășit de situație? Poate e vorba de faliment, poate căsnicia care se îndreaptă spre divorț, prea multe sarcini la serviciu, prea multe examene la școală și nu mai ai timp să te pregătești pentru toate… și lista poate continua. Nu știu cum ai fost sau ești depășit de situație, însă când lucrurile se înrăutățesc și sunt peste așteptările tale, ce faci?

Ioab merge să lupte împotriva amoniților. Bineînțeles că ia „toată oștirea, numai oameni viteji”. Amoniții nu trebuia să fie greu de învins. Acolo însă, surpriză! Amoniții angajaseră pentru luptă încă 33.000 de luptători sirieni, iar aceștia erau poziționați în așa fel încât, împreună cu amoniții, să îi înconjoare pe evrei.

Atunci Ioab își împarte armata în două, ia el partea mai grea, să lupte împotriva Sirienilor, și lasă în grija fratelui său să lupte împotriva amoniților. Își fac un plan foarte bun, bazat pe o comunicare bine pusă la punct. Se vor concentra mai multe forțe acolo unde lupta va fi mai intensă. Înainte de a porni la luptă, îi oferă fratelui său, Abișai, un gând motivațional și inspirator:

„Fii tare, și să ne arătăm plini de bărbăție pentru poporul nostru și pentru cetățile Dumnezeului nostru; și Domnul să facă ce va crede!” (2 Samuel 10:12)

Când ești depășit de situație trebuie să îți dublezi eforturile („fii tare, plin de bărbăție”). Nu capitula! Dumnezeu a pus în tine resurse, de care nici nu ești conștient, care vor ieși la iveală în momentul potrivit. Se știe că în situații limită, corpul omenesc este capabil de recorduri datorită adrenalinei.

Când ești depășit de situație, afirmă cu tărie cauza pentru care lupți. Dacă nu ai o cauză, dacă nu ai o motivație puternică pentru care să lupți, nu vei vedea rostul să riști. Asumă-ți riscul! Pentru o cauză nobilă trebuie să faci cele mai bune planuri și să pui la bătaie tot ce ai mai bun. Pentru Ioab, cauza lor era poporul și cetățile lui Dumnezeu. Era motivația Împărăției lui Dumnezeu!

Când ești depășit de situație, încrede-te în Dumnezeu. Traducerea Cornilescu nu este foarte inspirată aici. În românește, expresia „Domnul să facă ce va crede” pare că denotă o lipsă de așteptări din partea lui Dumnezeu, ca și cum Domnul i-a fi lăsat de izbeliște, și toată povara a fost lăsată pe umerii lor. Însă alte traduceri (NTR, GBV, KJV) se apropie mai mult de originalul ebraic. O traducere mai exactă spune așa: „Domnul să facă ce va fi bine în ochii Lui.” Asta înseamnă încrederea că lui Dumnezeu îi pasă, că va face ceva și nu va sta nepăsător și că din perspectiva Lui, binele Lui este cel mai bun. Cuvintele lui Ioab denotă încredințarea lui și armatei în mâna lui Dumnezeu, fără a-i impune lui Dumnezeu cum să intervină. De multe ori, în situații limită, îi spunem noi lui Dumnezeu ce să facă, ca și cum noi am știi mai bine. Însă Ioab, de data aceasta, se încrede cu totul în mâna lui Dumnezeu. E ca și cum ar fi spus „facă-se voia Ta, nu voia mea.”

Când ești depășit de situație nu dispera, nu renunța! „Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre; ci, împreună cu ispita a pregătit şi mijlocul să ieşiţi din ea, ca s-o puteţi răbda.” (1 Corinteni 10:13).

Un gând despre &8222;Depășit de situație&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s