Frumoasa și monstrul

2 Samuel 11

monster Chiar dacă scriu cu o zi întârziere, nu puteam să evit episodul cu Bat-Șeba. Este un moment de cotitură în viața lui David. De aici înainte vedem necazuri în viața lui, majoritatea putând să identifice căderea lui David ca fiind cauza. Este interesant că Biblia nu menajează pe eroii Bibliei. Le descrie biruințele, dar le afișează și eșecurile. Dacă ar fi să se scrie despre mine în Biblie, mă întreb cu teamă care episod din viața mea s-ar expune.

Explicațiile rabinice tind să aducă circumstanțe atenuante lui David și Bat-Șeba. Încercările de a explica un păcat duc până la urmă la concluzia că gravitatea lui este infimă. Însă tocmai faptul că Biblia nu explică în detalii cum se poate ca un om ca David să comită așa ceva ne lasă învățătura că David nu are nici o scuză și nici o circumstanță atenuantă.

Multe comentarii rabinice încearcă să o scoată într-o lumină pozitivă pe Bat-Șeba, ca o femeie modestă care urma cu strictețe ritualuri de purificare, care nu a avut nici o șansă de a se împotrivi împăratului. În legătură cu purificarea ei (amintită în versetul 4) sunt câteva conflicte de traducere și înțelegere. Unele traduceri (Cornilescu, GBV) spun că ea s-a purificat după contactul intim cu David, alte traduceri (NTR) spun că David a putut să se culce cu ea tocmai pentru că deja se purificase de necurăția ei, adică ceea ce are legătură cu menstruația (vezi și Levitic 15:18,19,28), și atunci scăldarea ei, din momentul când a fost văzută, ar avea sensul de baie de purificare. Totuși nu văd de ce scriitorul biblic ar fi oferit un detaliu care oricum era subînțeles în cultura orientală, și mai ales că se vede clar că nu a fost în perioadă de necurăție, ci în perioadă fertilă. Mai mult, exprimarea ebraică din versetul 4 implică o succesiune de acțiuni (intercalate de conjuncția „waw”= și, dar, apoi), ceea ce ar susține traducerea care spune că ea s-a purificat după contactul sexual. Ce ar fi însemnat această purificare? Ea a fost conștientă de păcatul ei, însă în legea mozaică nu exista nici un ritual de purificare după un adulter. Exista doar o pedeapsă cu moartea pentru amândoi. Probabil tocmai de aceea scriitorul cărții 2 Samuel folosește o expresie neobișnuită pentru „purificare de necurăție.” Este singura ocazie din Biblie în care verbul „qdș” se folosește cu sensul de purificare, deși el înseamnă „sfințire, consacrare”. Expresia „a se sfinți de necurăție” este unică aici în Biblie, și pare un non-sens, o expresie ironică, mai degrabă, și seamănă puțin cu ideea pe care o întâlnim în Isaia 66:17.  Pentru că se simțea vinovată, necurată mai bine zis, pentru că nu exista un ritual specific după contactul sexual (mai ales adulter), Bat-Șeba simte să facă ceva, și ea face un ritual de consacrare – o modalitate pe care o folosim și noi când, în loc să ne mărturisim păcatul ne spălăm conștiința.

Alte interpretări moderne, bazate parcă mai mult pe picturile acestei scene, o învinuiește pe Bat-Șeba și îl face pe David neputincios în fața unei asemenea ispite. Când spui că David nu avea nici o șansă în fața frumuseții ei, deja l-ai disculpat pe David. O asemenea interpretare în care responsabilitatea cade pe ea (de ce s-a spălat în văzul lumii, de ce a acceptat invitația împăratului, etc.), îl face pe David o victimă inocentă. Însă Biblia nu scoate în evidență faptul că Bat-Șeba ar fi păcătuit, ci arată clar că păcatul și responsabilitatea aparțin lui David. „Fapta lui David n-a plăcut Domnului” (v. 27).

Mecanismul păcatului seamănă așteptat de mult cu ispitirea Evei și căderea în păcat. Mai întâi a văzut, apoi s-a interesat și a cerut informații, apoi a dorit, a făptuit și apoi a încercat să ascundă păcatul. Însă ceea ce cred că vrea să evidențieze Biblia aici este oroarea păcatului, consecințele și felul în care păcatul modifică hidos caracterul omului.

David își dă seama că nu poate să ascundă. Urie, soțul femeii refuză să se simtă bine cu soția în timp ce camarazii de arme sunt poate la ananghie. Atunci omul acesta după inima lui Dumnezeu se transformă în ceva absolut oribil. Pune la cale moartea lui Urie și devine absolut insensibil față de această crimă pe care o înfăptuiește cu sânge rece. David devine un monstru. Când Ioab îl instruiește pe solul care să ducă vestea înfrângerii și a morții lui Urie, Ioab descrie o reacție posibilă a lui David, așa cum era el cunoscut atunci când se pierdeau multe vieți omenești:

„poate că se va mînia şi va zice: „Pentru ce v-aţi apropiat de cetate să luptaţi împotriva ei? Nu ştiaţi că se aruncă săgeţi din vîrful zidului? Cine a omorît pe Abimelec, fiul lui Ierubeşet? Nu o femeie, care a aruncat peste el din vîrful zidului o piatră de moară, şi n-a murit el la Tebeţ? Pentru ce v-aţi apropiat de zid?” (v. 20-21)

ben-barnes-dorian-gray-movie-posterDavid, așa cum era el cunoscut în caracter, se cutremura și era îndurerat pentru pierderi de vieți omenești. Dar acum, cu toate că acoperirea păcatului său a costat nu numai viața lui Urie, ci au pierit mulți ostași viteji (vezi v. 16,24), el reacționează cu o neașteptată insensibilitate: „nu te munci pentru întâmplarea aceasta, căci sabia doboară când pe unul când pe altul” (v. 25).

Îmi vine acum în minte opera lui Oscar Wild, „Portretul lui Dorian Gray.” Tânărul Dorian, cu cât săvârșea monstruozități din ce în ce mai mari, el rămânea tânăr și frumos, însă portretul său închis în pod se transforma hidos, fiind ca o oglindă a sufletului lui.

Păcatul nemărturisit, nerezolvat, ascuns și cuibărit în suflet te transformă într-un monstru. Îți schimbă personalitatea, te face de nerecunoscut. Păcatul te mănâncă în interior și te lasă o epavă, un suflet ruinat. Nu îți ascunde păcatul.

Cine îşi ascunde fărădelegile, nu propăşeşte, dar cine le mărturiseşte şi se lasă de ele, capătă îndurare. Ferice de omul care se teme necontenit, dar cel ce-şi împietreşte inima cade în nenorocire.” (Proverbe 28:13-14)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s