Diferența dintre dragoste și patimă

2 Samuel 13

mp_love_never_fails-webAmnon era îndrăgostit, sau cel puțin așa credea el. Era atât de îndrăgostit de Tamar încât nu mai avea chef de nimic altceva. Nimic nu avea sens dacă nu putea să fie cu cea pe care o iubea. Ah, dar nici nu putea să îi vorbească. Atunci când Tamar venea prin preajmă, inima începea să îi bată cu putere, nu-și mai găsea cuvintele. O admira de la distanță, visând că Tamar va veni la el, și îl va surprinde cu o familiaritate debordantă. Ea era atât de jovială, sociabilă și zâmbitoare. Vorbea cu toată lumea, toți băieții roiau în jurul ei, dar cu el se intersecta atât de puțin. Când era singur, Amnon era copleșit de gândurile care gravitau în jurul ființei pe care o adora. Fantezii de tot felul îi puneau hormonii în mișcare. Un prieten șmecher, Ionadab, îl întreabă „Ce-i cu tine?” Amnon rezumă toată experiența lui în cuvintele „Iubesc pe Tamar.”
Chiar o iubea? Iubirea nu se transformă în ură într-o după-amiază. Ceea ce avea Amnon pentru Tamar nu era iubire, ci patimă. Nu iubea o persoană, ci era îndrăgostit de fanteziile cu acea persoană. Dragostea adevărată „este îndelungată răbdătoare, … Nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, … Nu se gândește la rău…” (1 Corinteni 13). Spre deosebire de iubire, patima face rău nu numai obiectului ei (în cazul nostru, Tamar), ci și subiectului. Patima rănește și distruge sensul dragostei. Patima dă impresia că iubești pe cineva, când de fapt este iubire de sine, egoism.
Cum să îți dai seama dacă este iubire sau patimă ceea ce simți?
  • Patima te îmbolnăvește, dragostea te face vioi
  • Patima anihilează gândirea, dragostea face gândirea creativă
  • Patima este erotică, dragostea este practică
  • Patima se concentrază pe propria nevoie, dragostea, pe nevoia persoanei iubite
  • Patima se stinge după satisfacție, dragostea nu așteaptă satisfacții
Patima distruge, însă dragostea dă viață.

Un gând despre &8222;Diferența dintre dragoste și patimă&8221;

  1. Foarte bine spus. Și consecintele acestui act au fost foarte dure. As putea spune: Patima te omoara. Pentru ca asta s-a intamplat in cazul lui Amnon.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s