Când știi să pierzi nu ești un „luzăr”

2 Samuel 16

loser1-e1351160662487În timp ce David fugea de propriul său fiu, Absalom, cu picioarele goale și îmbrăcat în sac și cenușă, o altă apăsare veni peste el. Șimei, un descendent al lui Saul, îl blestema și îl acuza de tot felul de lucruri neadevărate. Concluzia lui Șimei era că Dumnezeu acum îi răsplătea pentru răutatea pe care a arătat-o față de Saul, și acum Domnul îi lua împărăția și i-o dădea fiului său. Abișai cere voie împăratului să taie capul beniamitului, însă David îl oprește zicând: „Dacă blestemă, înseamnă că Domnul i-a zis: „Blestemă pe David!… Poate că Domnul se va uita la necazul meu, și-mi va face bine în locul blestemelor de azi.”

Pentru David, situația dezgustătoare în care a ajuns era ocazia conștiinței. Deși nu avea dreptate Șimei, el simțea, mai limpede ca oricând, povara păcatului său cu Bat-Șeba și consecințele acestuia. Biblia se ocupă de păcatul lui David în două capitole din 2 Samuel, însă descrie consecințele acestui păcat în opt capitole. O clipă de neveghere poate strica întreaga muncă a unui om. David era pregătit să piardă definitiv, și i se părea corect. Cu toate că vedea că Dumnezeu nu intervine în desfășurarea consecințelor păcatului, totuși avea o speranță că Dumnezeu îi va face bine.

Este admirabil cu acest om al lui Dumnezeu întâmpină eșecul vieții sale! Alții în locul lui s-ar fi sinucis. Pentru evitarea sinuciderii, psihologii și terapeuții ar fi încercat să îl convingă pe David că glasul lui Șimei trebuie adus la tăcere. Dacă David ar fi recurs atunci la omorârea lui Șimei, ar fi ucis și glasul conștiinței. Sentimentul de vinovăție este insuportabil, mai ales când vezi și marele rău adus de fapta săvârșită. David, însă, privindu-și cu seriozitate eșecul, își îndreaptă speranța către Dumnezeu, acela care poate crea totul din nimic.

A știi să pierzi nu înseamnă să te mulțumești cu eșecul, ci să recunoști cauza lui. A știi să pierzi nu înseamnă să fii un laș, ci să pui punct unei experiențe negative. Cu cât vei nega mai mult eșecul, cu atât vei pierde mai mult. A știi să pierzi înseamnă să înveți ce să faci ca să nu mai pierzi a doua oară. A știi să pierzi nu înseamnă să te oprești, ci să o iei de la capăt, să lași eșecul în urmă. A știi să pierzi înseamnă să-ți ridici privirea spre Cel care nu a pierdut și nu va pierde niciodată – Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s