De ce nu aș semna Petiția CNA cu „Interesul public”?

Zilele acestea a apărut o petiție online, compusă și lansată de Consiliul Național al Audiovizualului. Titlul acestei petiții este foarte îndrăzneț: Interesul public mai presus de gustul publicului. Dacă nu ai citit-o, dă click pe titlul ei și află ce vor de fapt.

De ce nu aș semna această petiție?

Din textul petiției nu reiese concret pentru ce anume să își dea semnătura omul simplu. Petiția ne motivează la acțiune, printr-un text foarte frumos în care membrii CNA își exprimă durerea față de ce se întâmplă în audiovizual – „spațiul audiovizual românesc devine din ce în ce mai viciat.” Interesant, cu lucrul acesta sunt de acord, dar tot nu pot semna petiția care nu îmi definește concret ce înseamnă interesul public. Care sunt acele lucruri „viciate” pentru care semnez să fie interzise? Da, este o listă acolo, culeasă parcă dintr-un comentariu al vreunui protestatar pe site-ul CNA-ului. Dar încă nu înțeleg cine hotărăște concret ce este în interes public.

Este adevărat că ce se înțelege prin gustul publicului în TV a ajuns de plâns. Dar ca să semnez o petiție, care spune că CNA-ul poate hotărî arbitrar ce înseamnă interes public, este și mai de plâns. Cu alte cuvinte, CNA-ul ne cere să semnăm împotriva libertății de opinie și exprimare. Toți dictatorii aveau idealuri și valori înalte, ați uitat?

Mișcarea de restrângere a libertății individuale de dragul „interesului public” devine din ce în ce mai prezentă. Dacă românii încă nu sesizează că ne îndreptăm spre restrângerea libertății, iar apoi spre restrângerea libertății religioase, iată că americanii văd deja destul de clar (vezi articolul din Semnele Timpului). Încep să îmi dau seama că oameni de bună credință vor fi pur și simplu prostiți să semneze pentru te miri ce, doar pentru că va fi numit „interes public.”

2 gânduri despre &8222;De ce nu aș semna Petiția CNA cu „Interesul public”?&8221;

 1. Cred că este totuși destul de clar, din textul postat pe site-ul CNA, despre ce este vorba. Nu mă obosesc să reformulez. Dau COPY PASTE:

  „Încurajarea promiscuității, a alcoolismului și infidelității, a violenței și vulgarității, promovarea caracterelor murdare și a lipsei de încredere în oameni trebuie să fie oprite dacă vrem ca viitorul copiilor noștri să nu fie stigmatizat irecuperabil de aceste vicii.”
  http://www.cna.ro/Semneaz-peti-ia-interesul-public.html

  „Am văzut înmormântări în direct, momente înselătoare în emisiunile de divertisment, în dezbateri politice sau pe teme sportive. De la an la an spaţiul audiovizual românesc devine din ce în ce mai viciat. Moartea unei personalităţi publice pare a fi momentul cel mai râvnit al unei televiziuni, iar cazurile recente, cum ar fi cel al lui Adrian Păunescu, al lui Şerban Ionescu sau al lui Sergiu Nicolaescu confirmă acest trist şi nefiresc adevăr.”
  http://www.petitieonline.com/interesul_public_mai_presus_de_gustul_publicului

  Mi se pare destul de evident la ce anume face referire petiția. Și, având în vedere ce se dă pe micul ecran în fiecare zi, mizeria care inundă spațiul public pe calea undelor, manipularea și parazitarea, decadența și desfrâul, impunerea inculturii și a prostiei ca modele pentru generațiile tinere, cred că este binevenită o inițiativă de curățare, de purificare, de readucere a bunului simț printre noi.

  Ai tot dreptul să nu semnezi petiția. Eu am semnat-o. Și nu cred că sunt un naiv, așa cum s-ar putea înțelege din comentariul tău că ar fi cei care au făcut acest pas. Dacă vrei să aștepți lămuriri și dezbateri despre ce înseamnă „interesul public”, s-ar putea să aștepți mult și bine. Probabil că, atunci când copiii tăi vor prelua „modele” și „valori” dintre cele promovate de mass-media, îți vei aminti că NU ai semnat o petiție care viza și interesul lor.

  1. Dragă Daniel,
   sunt de acord cu tine, și cu CNA, că în mass media prezentă sunt suficiente mizerii încât să îți vină greață. Nu numai nonvalori, dar și nonsens vedem destul pe micile ecrane. Eu am atras atenția asupra altui fapt, că din petiție lipsește definiția „interesului public”, iar această lipsă poate duce la alte monstruozități în numele „interesului public”, și anume, restrângerea libertății persoanei de dragul „interesului public.”
   Eu vreau să trăiesc într-o țară liberă, în care să am libertatea să îmi cresc copiii (chiar și fără TV), fără ca de dragul interesului public să fiu constrâns la ceea ce personal nu văd de bine. Au fost în istorie perioade de prohibiție din care sper să învățăm că nu se rezolvă problema de fond – capriciile și viciul fiecărei persoane.
   Mi-a plăcut reacția Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea care a salutat inițiativa CNA, însă a solicitat o definire mai clară a termenilor. Nu am găsit acum link-ul, dar este disponibilă această scrisoare deschisă pe http://www.adventist.ro.
   Idea este ca să știi ce semnezi. Înainte de a semna un contract obișnuiești să citești conținutul contractului? Eu unul nu am înțeles clar ce trebuie să semnez. De aceea aștept clarificare, și aș fi bucuros să semnez așa ceva.
   Mulțumesc pentru comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s