Doi iepuri dintr-un foc

2 Samuel 17

Grass-rabbitsDeși Hușai este personajul pozitiv, el face să cadă doi oameni, unul prea frumos, celălalt prea deștept. Cuvintele Bibliei rezumă rezumă astfel substratul acțiunii: „Dar Domnul hotărîse să nimicească bunul sfat al lui Ahitofel, ca să aducă nenorocirea peste Absalom. (2 Samuel 17:14 VDC).

Pare aici că Dumnezeu lucrează cu armele diavolului – amăgirea și dezinformarea. La prima vedere ai zice că e vorba de scenariul „băieții buni mint pe băieții răi, ca aceștia să fie înfrânți.” Dar lucrurile sunt mai complexe decât această reducția simplistă. În fond, Absalom și Ahitofel nu au căzut pentru că au fost victimele amăgirii, dezinformării și diversiunii. Ei au căzut datorită propriilor lor slăbiciuni. Același adevăr este rostit în cuvintele apostolului Iacob:

Nimeni, cînd este ispitit, să nu zică: „Sînt ispitit de Dumnezeu“. Căci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca să facă rău, și El însuș nu ispitește pe nimeni. Ci fiecare este ispitit, cînd este atras de pofta lui însuș și momit. Apoi pofta, cînd a zămislit, dă naștere păcatului; și păcatul odată făptuit, aduce moartea. (Iacov 1:13-15 VDC)

Care a fost Slăbiciunea lui Absalom? Ce a adus căderea lui? Exact ceea ce a dus și la „înălțarea” lui (vezi Absalom P.R.). Ahitofel îi propune lui Absalom să îl trimită cu 12.000 de soldați să îl ia prin surprindere pe David, să îl omoare doar pe acesta, și să aducă restul poporului la Absalom. Însă discursul lui Hușai gâdilă și atinge exact coarda sensibilă a lui Absalom – grandomania lui. Hușai îi oferă o imagine mult mai impunătoare: Absalom însuși mergând în fruntea unei mari oștiri, zdrobind oastea împăratului fugar cu un trecut glorios. Absalom alege ca drogat această variantă care îi hrănește mândria și cultul personalității.

Cum se poate ca Ahitofel să cadă? Ahitofel este atins exact în ceea ce considera ca fiind prețiosul care nu putea să îl piardă – renumele lui. Capitolul anterior se încheie cu o remarcă foarte bună ca introducere pentru capitolul 17, și anume: „Sfatul dat pe vremea aceea de Ahitofel avea tot atîta putere ca și cînd ar fi întrebat chiar pe Dumnezeu. Tot așa era cu toate sfaturile lui Ahitofel, fie pentru David, fie pentru Absalom.” (2 Samuel 16:23 VDC). Pentru Ahitofel, cuvintele lui Hușai „De data aceasta, sfatul pe care ți l-a dat Ahitofel nu este bun”, și apoi chiar convingerea celorlalți cu privire la aceasta, l-au făcut pe Ahitofel să aibă eșecul vieții sale. Ahitofel era omul care se identifica atât de mult cu munca lui, încât atunci când munca lui nu a mai fost apreciată, el și-a pus capăt zilelor. Ahitofel era dependent de apreciere și de munca lui. Se pare că el nu avea familie, deoarece ajunge acasă și se spânzură. Probabil stilul său workaholic (dependent de muncă) l-a făcut o persoană singură. El nu mai avea nimic altceva în afară de imaginea și prestanța sa care și-a creat-o prin realizările sale profesionale. Când asta i s-a luat, Ahitofel a fost absolut dărâmat. Ahitofel se gândea că acest prestigiu este rodul propriei sale munci, iar când munca sa de o viață a fost ruinată, el a pierdut totul. Cât de diferit față de David, care a știut să primească lovitura eșecului și a știut să privească câștigul pierderii (vezi Când știi să pierzi nu ești un „luzăr”).

Grandomania și dependența de muncă te pot distruge. Iată că, atunci când s-au întălnit un grandoman și un workaholic, Dumnezeu a demonstrat că însăși punctele lor tari au fost de fapt punctele lor slabe. Punctul comun al tuturor slăbiciunilor omului este „eul”. Ca lumea să se prăbușească, nu este nevoie de mai multe evenimente, ci este suficient un singur eveniment care să scoată la iveală cât de tari se văd oamenii în proprii lor ochi. Așa este posibil doi iepuri dintr-un foc. De aceea subscriu principiului Paulin: „când sunt slab atunci sunt tare” (2 Corinteni 12:10).

Un gând despre &8222;Doi iepuri dintr-un foc&8221;

  1. N-as crede ca Ahitofel s-a sinucis din motivul exprimat in descrierea de mai sus. El stia ca odata ce David se intoarce invingator, capul lui (Ahitofel) n-ar mai fi stat pe umerii lui. Chestia cu ‘workaholic’ ramane in picioare doar de dragul de a comenta. Daca Absalom ar fi ales sfatul lui Ahitofel, si nu a lui Husai, credeti ca David ar fi pierdut batalia? Cu siguranta ca nu. Doar o solutie pe care Dumnezeu o foloseste in alte cazuri – creerea confuziei in randul armatei vrajmase, lucru ce duce la biruinta celor ce stau de partea lui Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s