Cum poți obține înțelepciune?

1 Împărați 3

wisdomCitind cărți poți dobândi cunoștințe. Studiindu-le, poți avea profunzime în gândire. Poți învăța și din propria ta viață, dar trebuie să faci multe greșeli ca să ai experiență. Nu degeaba este zicala „Cine nu are bătrân să își cumpere”, pentru că experiența celor cu perii albi este a acelora care au învățat din greșeli. Dar este posibil să fie un tânăr înțelept? Solomon, în rugăciune, își recunoaște lipsa: „nu sunt decât un tânăr, nu sunt încercat”, adică nu avea experiență.

Așa cum este înțeleasă de mentalitatea biblică, înțelepciunea vine dintr-o „inimă pricepută.” Evreii nu se refereau la inimă ca la un organ care pompează sângele în corp. Inima este un complex format din rațiune și emoții, la întâlnirea cărora se realizează deciziile noastre. Solomon definește „inima pricepută” aceea care poate să „deosebească binele de rău,” cu alte cuvinte, care poate lua deciziile cele mai bune. Așadar, înțelepciunea este capacitatea de a lua deciziile corecte.

Așadar, cum poate obține un tânăr înțelepciune altfel decât printr-o viață de experimentare? Adevărata înțelepciune vine de sus, și Solomon a înțeles că nu o poate obține altfel decât a recunoaște lipsa acesteia în fața sursei înțelepciunii – Dumnezeu.

Înțelepciunea este un dar, nu o achiziție proprie. Ca să o primești, trebuie să recunoști că îți lipsește. „Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mînă largă şi fără mustrare, şi ea îi va fi dată. Dar s-o ceară cu credinţă, fără să se îndoiască deloc.” (Iacov 1:5-6)

sursa foto: aici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s