Târât de iubire

1 Împărați 11

Eros_and_PsycheIubirea romantică față de o persoană este cel mai puternic și mai nobil principiu lăsat de Dumnezeu în inima omului. Îndrăgostirea este chiar o frântură din dragostea divină, căci cel îndrăgostit se dăruiește total, fără rezerve persoanei iubite. Egoismul dispare, întrucât dorințele celuilalt sunt mai importante decât nevoile personale. Iubirea este în om cea mai mare forță pentru schimbare. Un om îndrăgostit este gata să facă orice pentru a fi pe placul ființei îndrăgite. Însă acest sentiment sublim, acest dar divin, poate să se transforme într-un demon.

Când iubirea însăși devine un zeu, de fapt se transformă într-un demon. C. S. Lewis, în opera Cele patru iubiri, vorbind despre dragostea romantică, spune:

„Dar erosul, slăvit fără rezervă şi ascultat necondiţionat, devine un demon. Şi este exact modul în care pretinde să fie onorat şi ascultat. Cu o indiferenţă divină faţă de egoismul nostru, el este şi diabolic rebel faţă de orice exigenţă a lui Dumnezeu sau a omului ce i-ar sta împotrivă… Dintre toate iubirile, el, în apogeul său, este cel mai asemănător divinităţii, fiind, aşadar, cel mai dispus să ne pretindă adoraţia. El manifestă întotdeauna şi de la sine tendinţa de a transforma „îndrăgostirea” într-un soi de religie.”

„Împăratul Solomon a iubit multe femei străine… De aceste neamuri s-a alipit Solomon, târât de iubire.” Îndrăgostit, dorința persoanei iubite devine poruncă. Iubirea însăși, apărând ca un sentiment și principiu pur, crează impresia că glasul ei este un glas divin. Iubirea este principiul de bază al conducerii universului, însă iubirea nu este un principiu în sine. Când cineva ajunge să spună că a „dragostea l-a împins” să facă cutare lucru, iubirea devine legea care subjugă, în care omul este în stare să sacrifice alte persoane și alte relații de dragul iubirii. Adevărata iubire, care este principiul divin universal, te conduce spre sacrificiul personal. Însă Solomon a jertfit pe altarul idolilor relația lui cu Dumnezeul lui Israel, și soarta unui popor întreg. A jertfit educația pe care trebuia să o ofere copilului său, Roboam, care, după cum vom vedea, decade mai jos decât tatăl său.

Când glasul iubirii este confundat cu glasul divinității, când nu mai deosebești ispita de dorința legitimă, când dragostea îți dictează ce să faci, târât de iubire vei face greșeli din dragoste, greșeli care te vor costa enorm, cu prejudicii, poate, irecuperabile. Pentru a nu ajunge aici, iubirea trebuie mereu să se alimenteze din acea dragoste care se sacrifică, dragostea divină agape.

Deși iubirea romantică este cel mai frumos dar de la Dumnezeu, el nu trebuie confundat cu Dumnezeu însuși.

sursa foto: aici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s