Fiul prost al unui tată înțelept

1 Împărați 12

Acum 2 zile, în 11 februarie, s-a născut fiul meu, David Lucas. Priveam la el și nu îmi venea să cred că este al meu. Când l-am luat prima dată în brațe am început să conștientizez că mogâldeața va trăi în preajma mea ceva ani buni de acum înainte. Primeam o mare responsabilitate. Am făcut o rugăciune, „Doamne, dă-mi înțelepciune să cresc acest copil care este al Tău, pe care mi l-ai încredințat mie, nevrednic ce sunt.” Dar acum mă întreb cum să păstrez conștiența aceasta vie în inima mea, căci propria viață mi-a demonstrat fluctuațiile sinusoidale ale conștiinței. S-ar putea ca peste câteva săptămâni să uit ce mi-am jurat. Apoi, la o greșeală prin care îl pun în pericol, să îmi aduc aminte iar, și tot așa. M-am rugat pentru înțelepciune, ca să ofer o parte înțeleaptă a educației paterne. Dar nu am nici o garanție că înțelepciunea primită de la Dumnezeu zilele acestea nu mă va părăsi prin propria mea neglijență.

RoboamMă gândesc la Solomon și Roboam. Cel mai înțelept om din toate timpurile primește darul înțelepciunii când se roagă lui Dumnezeu, în începuturile tinere ale domniei lui, să poată conduce acel popor cu înțelepciune. Când fiul său vine la tron, prostia lui pare inexplicabilă. Își amenință poporul cu o conducere asupritoare!? Mă mir că nu l-au linșat cei din propria lui seminție, tribul lui Iuda. Cum este posibil ca dintr-un tată înțelept să iasă un fiu atât de nebun? Având în vedere și viața lui Solomon, rămân cu câteva concluzii:

  • Înțelepciunea este darul lui Dumnezeu pe care poți să îl pierzi. Când Solomon s-a alipit de iubire și s-a dus după dumnezei falși, nu e greu să îți dai seama că înțelepciunea lui s-a risipit. Belșugul împărăției a început să decadă, iar birurile au început să crească, motiv pentru care poporul a venit la Roboam să ușureze jugul tatălui său.
  • Înțelepciunea este un dar netransmisibil. Roboam nu a moștenit înțelepciunea din tinerețe a tatălui său.
  • Educația prin exemplu personal transmite gustul pentru înțelepciune. Solomon a fost, probabil, atât de preocupat de a le mulțumii pe nevestele lui, încât nici nu a mai avut timp pentru fiul său. Cred că Roboam a fost martor la pocăința bătrâneților lui Solomon. Cartea Proverbe este dedicată de Solomon fiului său (vezi Proverbe 1:8), dar deja era prea târziu, sămânța fusese semănată.
  • Prostia și nebunia prind rădăcini fără să fie transmise. Chiar dacă Solomon a pierdut înțelepciunea divină o bună bucată din viața sa, nu cred că ar fi reacționat la fel în fața cerinței poporului. Florile răului cresc și fără să fie cultivate. Neglijența și lipsa de responsabilitate duc la decizii monstruoase.
  • Dacă nu ai bătrân, cumpără-ți. Biblia ține să precizeze că bătrânii i-au dat lui Roboam un sfat bun. Însă el nu a pus preț pe oamenii cu experiență.

Doamne, îmi doresc să ofer fiului meu gustul și dorința pentru darul înțelepciunii, ca să-i poți oferi din belșugul Tău mai mult decât am primit eu de la Tine.

P.S. Dacă un tată înțelept are un fiu prost, am îndoieli cu privire la epitetul tatălui.

sursa foto: aici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s