Vocație, conspirație și motivație

2 Împărați 9

team-leaderIehu primește din partea lui Dumnezeu o chemare. Este uns ca împărat al lui Israel cu scopul de a aduce judecata asupra dinastiei lui Ahab. Vocația lui era să fie un lider care aduce o schimbare pozitivă. Însă, odată ce își descoperă vocația, ea se transformă în conspirație.

„Şi el a zis: „Mi-a vorbit aşa şi aşa, zicînd: „Aşa zice Domnul: „Te ung împărat al lui Israel.” Îndată şi-au luat fiecare hainele şi le-au pus sub Iehu pe treptele goale. Apoi au sunat din trîmbiţă, şi au zis: „Iehu este împărat!” Astfel a uneltit Iehu, fiul lui Iosafat, fiul lui Nimşi, împotriva lui Ioram.” (2 Împărați 9:12-14)

Iehu s-a lăsat prea repede pradă visului de a fi împărat. Oricare ar fi fost calitățile lui, gândul de a fi în vârful piramidei l-a virusat, și a distrus vocația prin conspirație.

Diferența dintre vocație și conspirație este motivația. Sunt oameni care își doresc să schimbe lucrurile în bine, și asta le oferă vocația de lideri. Însă atunci când dorința de a fi lider surclasează dorința de schimbare în bine, orice vocație este denaturată. Ahtiați după putere, cu motivația schimbării între paranteze, oamenii aceștia depun eforturi conspirative pentru a ajunge în locul în care își doresc. Conștiința se liniștește, atâta vreme cât există o chemare, o vocație, o ungere divină. Însă vocația rămâne închisă în beciurile sufletului, pe măsură ce etajele superioare sunt acaparate de  binecuvântările temporare ale poziției de frunte. „Dacă râvnește cineva să fie episcop, dorește un lucru bun. Dar trebuie ca episcopul să fie fără prihană…”, spune Pavel în 1 Timotei 3:1-2.

Se apropie alegerile? Asemenea lui Iehu, mulți lideri își pierd nordul spiritual în apropierea polului puterii. Orice aspirant la a schimba lumea trebuie să își evalueze constant motivațiile înaintea lui Dumnezeu. Ai grijă ca vocația ta să nu fie stricată de conspirație.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s