Îmbunătățiri care duc la ruină

2 Împărați 16

LiskovSubstitutionDe obicei schimbarea este un lucru bun. Când faci schimbări, și vrei să îmbunătățești, te aștepți la lucruri bune. Însă dacă schimbi ce nu trebuie schimbat, așteaptă-te la ce e mai rău.

Despre Ahaz, împăratul lui Iuda, se spun lucruri grele – că și-a jertfit copiii zeilor păgâni. Cum poate religia să degradeze atât de mult pe un om? Capitolul începe cu o concluzie a vieții lui Ahaz, iar de la versetul 5 se desfășoară, practic, parcursul experienței lui Ahaz care l-a condus la atrocitatea religioasă descrisă la începutul capitolului.

Pentru regatul lui Iuda, închinarea de la templul din Ierusalim era încă o barieră în calea răspândirii religiei păgâne. Regatul de nord, de la Samaria, oficializase și generalizase demult închinarea păgână. În Ierusalim, însă, era în picioare încă bastionul adevăratei închinări. Însă, într-o criză de război, Ahaz apelează la împăratul Asiriei, plătindu-l cu valorile din visteria Templului. Acesta din urmă îi înlătură asupritorii, și preia capitala acestora, Damascul. Ahaz este invitat la Damasc, iar aici are o revelație, nu de origine divină, ci eminamente păgână. Ia modelul altarului de acolo, și trimite o schiță marelui preot de la Ierusalim pentru a „îmbunătății” închinarea Domnului cu noi forme și culori. Ajuns acasă, Ahaz este măgulit să vadă altarul gata făcut. Altarul de aramă din curtea templului este lăsat în uitare, și îi ia locul marele altar al lui Ahaz. Urmează alte schimbări și îmbunătățiri – desființarea recipientelor pentru spălare și curățire (lighenele și marea de aramă) și schimbarea pridvorului Sabatului și a intrării împăratului. Acestea au fost doar începutul schimbărilor, căci ce a urmat a fost o mare oroare.

Sunt schimbări și îmbunătățiri necesare. Însă ce a lăsat Dumnezeu prin Cuvântul Său nu trebuie schimbat nici măcar un vârf de ac. De la mici schimbări se poate ajunge la cele mai oribile sacrificii – sacrificii umane. Modelele de închinare moderne pot fi atrăgătoare, și uneori pare că s-ar putea adapta pentru închinarea către Yahweh. Însă e suficient să faci să cadă o iotă, ca să ajungi să înlocuiești nu numai modelul de închinare, ci chiar și dumnezeul căruia te închini. Religia însăși devine idolul pe altarul căreia îți vei jertfii cele mai dragi ființe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s