Legea cauzei și efectului

cause-and-effect12 Împărați 24

Se pare aici că un principiu biblic este încălcat chiar de Dumnezeu însuși.

„Sufletul care păcătuieşte, acela va muri. Fiul nu va purta nelegiuirea tatălui său, şi tatăl nu va purta nelegiuirea fiului său! Neprihănirea celui neprihănit va fi peste el, şi răutatea celui rău va fi peste el.” (Ezechiel 18:20)

De ce Dumnezeu aduce nenorocirile peste Ierusalim „din pricina lui Manase”, după aproape 40 de ani de la moartea acestuia?

Domnia lui Manase a fost un punct de referință în istoria lui Israel. Felul în care Manase a încurajat idolatria și închinarea la zei păgâni a schimbat total direcția poporului. Nici măcar reformele din vremea lui Iosia nu au reușit să întoarcă inima poporului înapoi la Dumnezeu, deși Biblia remarcă faptul că „înainte de Iosia, n-a fost nici un împărat care să se întoarcă la Domnul, ca el, din toată inima, din tot sufletul și din toată puterea lui.” Așa se face că Dumnezeu, deși a dat verdictul încă din vremea lui Manase, totuși a lăsat răgaz pentru ca Universul întreg, și noi cei care citim azi, să observăm că poporul nu s-a schimbat, ci a avut aceleași porniri ca pe vremea lui Manase. Poporul lui Dumnezeu și-a dat drumul pe un tobogan fără întoarcere. Erau câțiva în popor care se temeau de Domnul. Printre aceștia era și Daniel și prietenii lui. Dar influența lor era fără putere în mijlocul unui neam deja stricat iremediabil.

Dumnezeu nu a pedepsit pe fii pentru păcatele părinților lor, ci doar a demonstrat că legea cauzei și efectului și legea eredității sunt de neoprit, mai ales în condițiile păcatului. La acestea fac referire a treia poruncă din decalog, când spune că Dumnezeu pedepsește „nelegiuirea părinților în copii până la al treilea și al patrulea neam” al celor ce urăsc pe Domnul.

sursa imagine: aici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s