Când istoria îți stâlcește numele

1 Cronici 2

Fudge meSunt personalități care au rămas în istorie după un supranume, datorită moștenirii lăsate peste timp. Supra-nume precum Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazu ne spun ceva despre ce a făcut persoana respectivă. Însă există și alte feluri de supra-nume precum Ivan cel Groaznic sau Mihnea cel Rău. Cine și-ar dori un astfel de supra-nume?

Dacă întrebăm pe cunoscătorii Bibliei cine este Acar, cred că puțini am recunoaște personajul. Însă dacă vă întreb despre Acan, cu siguranță că există mai mulți cunoscători. În genealogia din Cronici aflăm că Acan și Acar sunt de fapt una și aceeași persoană. De ce personajul din cartea lui Iosua este numit Acan, iar în cartea Cronicilor, scrisă după aproximativ 500 de ani, numele lui este stâlcit în Acar?

Unii ar spune că este greșeală de copiere, de scriere probabil. În scrierea ebraică, consoanele n și r sunt foarte asemănătoare. Până la urmă și în limba română, dacă se pierde puțin din al doilea picioruș de la litera n, se obține un r. Însă nu cred că scriitorul Cronicilor face o greșeală aici. Probabil că dacă l-ar fi scris Acan, puțini dintre cititorii postexilici și-ar fi dat seama despre cine este vorba. De fapt scriitorul îl identifică pe Acan cu numele cu care a rămas în istorie.

Acar în ebraica Vechiului Testament înseamnă, de fapt, tulburare. Versetul 7 face un joc de cuvinte:

„Fiii lui Carmi au fost: Acar, care a tulburat pe Israel cînd a săvîrşit o fărădelege cu privire la lucrurile care trebuiau nimicite cu desăvîrşire.”

Din Iosua 7 aflăm că valea în care Acan a fost omorât cu pietre pentru păcatul lui a fost numită valea Acor (Tulburare). De ce tulburare? Imaginați-vă scena. La tragerea la sorți pentru descoperirea vinovatului, se indică seminția lui Iuda, seminția conducătoare. Câtă tulburare putea să producă această descoperire, că tocmai din seminția lui Iuda să fie trădătorul! Iar apoi, din aproape în aproape s-a descoperit persoana lui Acan. În tot acest proces de descoperire a vinovatului, chiar dacă vedea cum cercul se restrângea asupra lui, Acan nu face nimic să liniștească tulburarea poporului. A recunoscut într-un târziu, dar deja tulburarea era terminată. Iar asocierea aceasta i-a stâlcit pentru totdeauna numele acestui iudeu.

Cum ai dori să-ți schimbe istoria numele?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s