Ce doboară funcția și gradul?

1 Cronici 5

managed-services-leadershipPentru orientalii antici, și chiar pentru cei din zilele noastre, a fi întâi născut conferă anumite drepturi inalienabile. Dreptul la mai mult de jumătate din moștenire, binecuvântarea părintească și conducerea familiei și a numelui acesteia sunt o sinteză a ceea ce primea întâiul născut. Însă în lumea lui Dumnezeu, nu se oferă prioritate naturalului, precum ordinea nașterii, ci supranaturalului.

Capitolul 5 din Cronici dezvăluie felul în care drepturile naturale își pierd valabilitatea. Ruben pierde drepturile sale datorită imoralității. Liderii nu se nasc. Caracterul drept al lui Iosif doboară „gradul” de întâi născut al lui Ruben, și Iosif primește „funcția” de întâi născut din punct de vedere spiritual. Urmașii lui Iosif, semințiile Manase și Efraim, devin emblematice pentru poporul Israel. Când profeții vorbesc despre regatul de nord cu cele 10 seminții, sunt locuri unde se referă la Efraim. Așadar, Iosif duce numele mai departe. Cu trecerea timpului, caracterul lui Iosif din păcate nu este păstrat în urmașii lui, și Israel decade. Liderii nu sunt cei puşi.

Datorită căderii celui care avea dreptul de întâi născut, era nevoie de cineva care avea să ia lucrurile în mâini fără funcție și fără grad. Așa se face că, în câteva cuvinte, scriitorul Cronicilor face o remarcă interesantă despre Iuda, „care a fost vestit printre frații săi și din care a ieșit un conducător” (1 Cronici 5:2 NTR). Lui Iuda nu i se conferă titlul de întâi născut, însă Iuda este observat de frații lui ca cel capabil să conducă.

Vocația doboară și funcția și gradul, asta, fără îndoială, dacă este însoțită de caracter. Nu trebuie să fii pus în vârful piramidei ca să fii un conducător. Nu titlul, nici funcția nu te face mai lider decât alții. Fii ceea ce ești chemat să fii, nerenunțând niciodată la caracter. Liderii nu se nasc, ei se formează. Liderii nu sunt puşi, ei se descoperă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s