Executorul divin

1 Cronici 20

axe_desktop_1280x1024_hd-wallpaper-629169După ce David și slujitorii lui cuceresc Raba, capitala Amoniților, se întâmplă un lucru cel puțin ciudat, dacă nu abominabil în ochii cititorului modern. David taie în bucăți pe locuitorii cetății folosind ferăstraie, securi și topoare. Nu pot să îmi imaginez scena fără ca să-l văd pe David plin de sângele amoniților. Oare aprobă Dumnezeu așa ceva?

Biblia face o aluzie la aceasta atunci când David cere să construiască Templul. Dumnezeu îi refuză onoarea aceea spunându-i: „Tu ai vărsat mult sînge, şi ai făcut mari războaie; de aceea nu vei zidi o casă Numelui Meu, căci ai vărsat înaintea Mea mult sînge pe pămînt.” (1 Cronici 22:8, vezi și 9-10) Dacă suntem atenți, Dumnezeu nu îi reproșează lui David faptul că a făcut războiaie și că a vărsat sânge, ci spune că nu este potrivit ca el să zidească o casă lui Dumnezeu. Solomon recunoaște că „tatăl meu David n-a putut să zidească o casă Domnului, Dumnezeului lui, din pricina războaielor cu care l-au înconjurat vrăjmaşii lui, pînă ce Domnul i-a pus sub talpa picioarelor lui.” (1 Împărați 5:3). Era necesară o astfel de lucrare de nimicire a vrăjmașilor. Însă de ce trebuia David să fie atât de crud?

Pentru o altă perspectivă asupra acestei modalități de nimicire a vrăjmașilor, vă invit să observăm ceva cu privire la Amoniți. Amoniții aveau un zeu pe care îl numeau Moloh. Apare în Biblie și sub denumirea de Moloc sau Milcom. Este numit „urâciunea fiilor lui Amon.” Închinarea față de acest zeu cuprindea jertfe umane, și în special copii. În legea lui Moise, în cartea Leviticului, Dumnezeu dă porunci concrete cu privre la ce aveau de făcut în țara Canaanului, după ce o luau în stăpânire. Față de nici un zeu nu se face referire atât de apăsat așa ca față de Moloh (Levitic 18:21; Levitic 20:2-5). Nici măcar numele renumitului zeu canaanit, Baal, nu este atât de afurisit ca și numele lui Moloh. De ce? Se poate înțelege limpede. Zeul acesta cerea jertfe umane, și erau jertfe de o cruzime cutremurătoare – copiii.

După David, chiar fiul său Solomon a zidid altare în cinstea lui Moloh. Apoi, și regatul lui Iuda, dar în special regatul lui Israel, au importat cultul lui Moloh și jertfele umane. Dumnezeu se exprimă cu asprime față de această urâciune:

Căci copiii lui Iuda au făcut ce este rău înaintea Mea, zice Domnul; şi-au aşezat urîciunile lor în Casa peste care este chemat Numele Meu, ca s-o spurce.Au zidit şi locuri înalte la Tofet în valea Ben-Hinom ca să-şi ardă în foc pe fiii şi fiicele lor: lucru pe care Eu nu-l poruncisem, şi nici nu-Mi trecuse prin minte.”  „De aceea, iată, vin zile, zice Domnul, cînd nu se va mai zice Tofet şi valea Ben-Hinom, ci se va zice valea măcelului, şi se vor îngropa morţii la Tofet, din lipsă de loc.Trupurile moarte ale acestui popor vor fi hrana păsărilor cerului şi a fiarelor pămîntului, şi nimeni nu le va speria. (Ieremia 7:30-33)

Aici, Dumnezeu însuși face judecata de execuție, „măcelul” având alte proporții. De aceea voi concluziona că ce a făcut David fiilor lui Amon a fost doar executarea unei judecăți divine.

Un gând despre &8222;Executorul divin&8221;

  1. draga Daniel… legat de expresia ”I-a tăiat cu fierăstraie” e bine sa citesti in textul ebraic cum e de fapt. cornilescu nu prea i-a dat atentie si a iesit cum nu scrie de fapt. Expresia aceasta se deosebeşte numai printr-o literă în ebraica consonantică de expresia din Samuel care zice „i-a pus sub fierăstraie”, adică David a supus pe amoniţi la muncă forţată cu uneltele acestea (vezi la 2 Samuel 12,31). [Trd. G. Galaction spune: „l-a pus la corvezi cu fierăstrăul şi cu grapa de fier şi cu securea şi să lucreze la cuptoarele de cărămidă.”] (SDABC)

    no offence… just for evaluate…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s