Peste toate așteptările

2 Cronici 4

heavenly sanctuary cherubÎncercăm să ne imaginăm Templul din cer (Apocalipsa 11:19) folosind ca formă de pornire sanctuarul portabil din pustia călătoriei poporului Israel spre Canaan. Dacă Moise l-a făcut după chipul celui din cer, cu siguranță că are multe puncte comune cu acesta. Un sfeșnic de aur în partea stângă a locului sfânt, o masă suflată cu aur în partea dreaptă a aceleiași încăperi. În Locul Preasfânt era doar un singur obiect de mobilier – chivotul legământului. Sunt câteva elemente după care încercăm să ne imaginăm măreția Sanctuarului ceresc.

Comparând însă cortul-templu din pustie cu Templul lui Solomon, sunt câteva lucruri care ne depășesc. În loc de un sfeșnic și o masă pentru pâini sunt 10 mese și 10 sfeșnice, așezate probabil alternativ, 5 și 5 la dreapta, 5 și 5 la stânga. Chivotul nu mai este singurul mobilier din Locul Preasfânt. Apar încă doi heruvimi uriași din lemn de măslin. Aceste schimbări de proporții, spațiu, locație și elemente în plus mă pun în gardă cu privire la imaginarea Sanctuarului ceresc după modelul minimal din pustie. Moise a pus în tabernacol doar câte un simbol al elementelor esențiale, și totuși au fost făcute din darurile poporului care nu mai contenea să aducă materiale pentru sanctuar. Solomon depășește cu mult imaginea micului cort sfânt, și cu toate acestea este încă pe pământ.

Nu știu cum arată Templul ceresc, dar trebuie să știu că s-ar putea să aibă multe în plus acolo. Nu sunt chemat să descriu în detaliu „mobilierul” și compartimentarea Sanctuarului ceresc. Mă aștept în loc de câteva elemente din natură moartă (mese din salcâm, heruvimi din aur și din lemn de măslin, perdea din materii purpurii și cărămizii) să găsesc altceva. Dar știu că ce voi vedea îmi va depăși toate așteptările. Dorința și străduința mea este să ajung acolo, și restul va fi pe deasupra.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s