Au găsit ce au căutat

2 Cronici 15

seek-god-first_2Te aștepți ca atunci când cauți ceva să găsești, altfel nu l-ai mai căuta. Chiar Isus spune: „Căutați și veți găsi!” Când știi ce cauți, e ușor să găsești. Când cauți întrerupătorul într-o încăpere întunecată în care ești pentru prima dată, știi ce cauți, chiar dacă nu știi cum arată, cel puțin îl cauți unde știi că ar putea fii, și cel puțin îl simți, e palpabil. Aseară, după ora 10:00, sună cineva la ușă. Penina, soția mea, iese curioasă pentru a vedea cine îndrăznește să deranjeze la ora aceea. Deschide, și vede un bărbat, urcând treptele spre etajul superior, care își cere scuze pentru că a sunat, el de fapt căuta întrerupătorul pentru lumină. Când a atins întrerupătorul pentru sonerie, imediat și-a dat seama că nu a găsit ce căutase, dar până la urmă a găsit ce a căutat.
Dar cum găsești ceva care nu știi cum este? M-a înviorat un text din pasajul de azi:
„Au jurat credinţă Domnului, cu glas tare, cu strigăte de bucurie, şi cu sunet de trîmbiţe şi de buciume;  tot Iuda s-a bucurat de jurămîntul acesta, căci juraseră din toată inima lor, căutaseră pe Domnul de bună voia lor şi-L găsiseră. Şi Domnul le-a dat odihnă de jur împrejur.” (2 Cronici 15:14-15)

Old MapandCompassTheLongGoodbyeOameni care nu avuseseră poate niciodată experiența aceea în viața lor, L-au găsit pe Dumnezeu?! Cum au știut că L-au găsit? Cum L-au găsit? Cum L-au căutat? Cred că secretul găsiri lui Dumnezeu stă în felul în care Îl cauți, pentru că Dumnezeu nu este greu de găsit pentru că se ascunde sau fuge de păcătoși. El Însuși spune că: „Mă veţi căuta, şi Mă veţi găsi, dacă Mă veţi căuta cu toată inima. Mă voi lăsa să fiu găsit de voi, zice Domnul” (Ieremia 29:13-14). El vine în calea noastră, doar doar să-L găsim, și să recunoaștem că L-am găsit. „El a făcut ca toţi oamenii, ieşiţi dintr-unul singur, să locuiască pe toată faţa pămîntului, le-a aşezat anumite vremuri şi a pus anumite hotare locuinţei lor, ca ei să caute pe Dumnezeu, şi să se silească să-L găsească bîjbîind, măcar că nu este departe de fiecare din noi.” (Fapte 17:26-27). Așadar, cum să-L cauți pe Dumnezeu ca să Îl găsești? Ne întoarcem la pasajul de azi, să vedem ce au făcut iudeii.

  • au văzut în Asa un model spiritual: „un mare număr dintre oamenii lui Israel au trecut la el cînd au văzut că Domnul, Dumnezeul lui, era cu el.” (v. 9). Oamenii care nu L-au găsit pe Dumnezeu au nevoie de alți oameni care să-i conducă spre El. Sloganul „nu privi la oameni” nu funcționează pentru cei care nu-L cunosc pe Dumnezeu.
  • au contemplat jertfa: „au jertfit Domnului, din prada pe care o aduseseră: şapte sute de boi şi şapte mii de oi.” (v. 11). Știau ceva cu privire la jertfă, dar până atunci nu experimentaseră întâlnirea cu jertfa și nu își luaseră timp pentru a o asculta. Jertfa le vorbește despre har, despre iertare, despre consacrare, despre închinare.
  • au făcut un angajament al priorităților unii față de alții: „Au făcut legămînt să caute pe Domnul, Dumnezeul părinţilor lor, din toată inima şi din tot sufletul lor” (v. 12). A căuta pe Domnul din toată inima înseamnă a-L considera pe El o prioritate. „Căutaţi mai întîi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.” (Matei 6:33). Dacă faci un angajament fără nici un martor, acela poate fi fără putere. Orice angajament serios cere martori care să te țină responsabil. Căsătoria, contractele și alte angajamente cer prezența sau semnătura a mai mult de o singură persoană. Aici este puterea comunității.
  • s-au predat lui Dumnezeu prin hotărâre personală într-un cadru public: „Au jurat credinţă Domnului, cu glas tare, cu strigăte de bucurie, şi cu sunet de trîmbiţe şi de buciume” (v. 14). Nu a fost un spectacol regizat. Biblia ne spune că ei „căutaseră pe Domnul de bună voia lor” (v. 15).
De unde au știut că L-au găsit pe Domnul? Există câteva rezultate imediate. Bucuria, apoi pacea (v. 15 la final) nu pot fi contestate decât de cel care nu a experimentat această minune. Ca să Îl găsești pe Dumnezeu trebuie să declari prioritatea Lui în viața ta, iar restul le vei vedea venind ca surplus. Și vei știi că L-ai găsit, căci cine caută găsește. Tu L-ai găsit?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s