Fericirea este o alegere

De multe ori vedem fericirea ca o întâmplare norocoasă. De foarte multe ori fericirea este percepută ca fiind rodul unei perioade însemnate de muncă asiduă. Și atunci fericirea este un moment în care te bucuri de ce ai realizat.

Îmi aduc aminte de emoționantul film motivațional În căutarea fericirii (The Pursuit of Happyness – 2006), cu Will Smith. Personajul principal vrea să scape din sărăcie, și când în sfârșit reușește un contract care îi promite prosperitatea, el declară:

„Această parte a vieții mele, această mică parte, se numește fericire.”

Filosoful Bertrand Russel, în cartea lui de succes În căutarea fericirii (The Conquest of Happiness – 1930), oferă o rețetă asemănătoare. În cartea lui, conceptul de bază l-a numit zest. „Ce este foamea în relație cu mâncarea, asta este și fericirea pentru viață.” Așa cum foamea nu duce automat la sațietate, nici zest nu duce automat la fericire. Nici fericirea nu poate veni din recompensa obținută fără efort.

„Fericirea nu este, exceptând câteva cazuri rare, ceva care îți cade în gură, ca un fruct copt, prin simplele operațiuni ale circumstanțelor norocoase. De aceea am intitulat cartea aceasta Cucerirea/apucarea fericirii.”

Russel a fost cel care a introdus idea că poți să minți atunci când acea minciună salvează pe cineva. Însă mulți nu știu că idea de bază de la care a pornit filosoful a fost că moralitatea este un „nonsens bolnăvicios”.

Văd o lume întreagă, nefericită, într-o goană nebună după fericire. Cu cât râvnești mai mult la ea, cu atât fuge de tine. Crezi că dacă vrei avea acel tip de telefon, acel laptop, acea mașină, acel gen de casă, vei fi mai fericit. Crezi că dacă vei avea acel job sau atâția bani, vei fi fericit.

Însă cercetările din ultimii zeci de ani ne contrazic. S-a demonstrat că ceea ce îi face pe oameni fericiți pe termen lung nu sunt câștigurile la loterie, câștigul în alegeri, cucerirea unui partener dorit, o promovare, trecerea unui examen, mutarea în SUA, etc. Oamenii de știință au descoperit că „fericirea poate fi sintetizată”. Cu alte cuvinte, dacă vrei să fii fericit, poți să fii, alegând asta!

1. Alege percepția

Alegi să percepi realitatea în favoarea ta. Compară ce spune Abraham Lincoln despre depresia lui (vezi articolul meu anterior: Cum s-a luptat Abraham Lincoln cu depresia) cu ceea ce spune Sir Thomas Brown. E o chestiune de alegere a percepției asupra ceea ce ți se întâmplă în viață.

Abraham Lincoln„Sunt cel mai nenorocit om în viață. Dacă ceea ce simt acum ar fi distribuit în mod egal întregii familii omenești, nu ar mai rămânea nici o față veselă pe întreg pământul. Nu pot spune dacă voi fi vreodată mai bine; în mod îngrozitor prevăd că nu voi fi. Ca să rămân în starea asta îmi este imposibil; trebuie ori să mor, ori să fiu mai bine, așa mi se pare.” (Abraham Lincoln, 1840)

sir_thomas_browne_by_joan_carlile„Sunt cel mai fericit om în viață. Simt înlăuntrul meu că pot preface sărăcia în bogății, nenorocirea în prosperitate, că sunt mult mai invulnerabil decât Achile; din fericire nu este nimeni care să mă pocnească.” (Sir Thomas Browne, 1642)

Uneori câștigi, alteori pierzi. Însă John Maxwell spune „Uneori câștigi alteori înveți.” Tu ce alegi? Să pierzi, sau să înveți?

2. Alege stilul de viață

Creierul nostru uimitor lucrează într-un fascinant echilibru de substanțe, numite neurotrasmițători. Aceste substanțe (unele sunt numite și hormoni) asigură trasferul de informație între neuroni la nivelul sinapselor. Depresia a fost asociată cu deficitul de neurotransmițători ca serotonina, noradrenalina, dopamina și adrenalina.

Acești neurotransmițători sunt sintetizați în corpul omenesc atunci când îi oferim corpului substanțele necesare pentru asta și îi oferim condițiile. Substanțele i le oferim prin alimentație, iar condițiile prin ciclul de activitate și odihnă.

Știința spune că fericirea are de a face mai mult cu ceea ce facem zi de zi, decât cu rezultatul acțiunilor noastre. Așadar, fericirea nu este un rezultat, ci este un mod de a fi. Dacă alegi să mănânci sănătos, dacă alegi să faci exerciții fizice regulate, și să te culci seara devreme ca să te poți trezi devreme, tocmai îți programezi creierul pentru fericire. Dieta echilibrată, activitatea fizică plăcută și somnul de calitate cresc nivelurile de hormoni ai fericirii: serotonina, dopamina, noradrenalina și adrenalina.

De fiecare dată când alegi să nu mănânci o prăjitură pentru că te gândești la ce conține și la ce efect are în corpul tău, îți programezi creierul pentru fericire. De ce? Pentru că te gândești pe termen lung. Acest tip de gândire se petrece în cortexul prefrontal, din lobol frontal al creierului nostru. S-a descoperit că cei afectați de depresie au o activitate redusă la nivelul lobului frontal și voința lor nu are putere. Așadar, alegerile sănătoase au nu numai efecte benefice, ci chiar și alegerea în sine îți dă combustibil pentru fericire.

3. Alege credința

Dimineață m-am trezit cu un chef nebun să scriu articolul acesta cât mai repede. Eram atât de entuziasmat încât vroiam să mă pun în fața computerului înainte să mă spăl pe ochi. Însă am făcut o alegere.

E adevărat că dacă m-aș fi apucat atunci de scris l-aș fi putut publica mai repede, într-un timp propice, aș fi avut mai multe vizualizări, mai mulți cititori, mai multe like-uri. Însă am făcut o alegere. Am gândit pe termen lung.

Am ales să îmi fac rutina de dimineața: igiena personală, citirea a ceva inspirator, meditarea asupra Scripturii și rugăciunea. Chiar dacă pare că am pierdut timpul, acum sunt fericit, pentru că am făcut ceea ce este bine pentru mine, și nu pentru munca mea.

Deseori avem impresia că dacă facem mai mult decât putem vom reuși. Însă încrederea în Dumnezeu combinată cu efortul omenesc mi-a adus reușita mult mai ușor decât toate sforțările mele.

4. Alege socializarea

Oamenii care au relații de calitate, care se implică și investesc în relațiile lor sunt mult mai fericiți decât cei solitari. Socializarea pe internet este o socializare falsă. Avem nevoie de timp face-to-face pentru a ne construi o rețea socială de suport. Oamenii care se simt susținuți de cei apropiați au prea puține șanse să cadă în depresie. Există numeroase studii care atestă că suportul social este nu numai un blocaj pentru depresie sau catalizator pentru ieșirea din ea, ci și un prelungitor al vieții.

Așa că ieși afară și întâlnește oameni reali, simte împreună cu ei, implică-te în experiența lor și petreceți timp de calitate împreună. Pentru a putea să socializezi cu alții, trebuie să „socializezi” și cu tine, adică să îți recunoști emoțiile și să le controlezi. Învață să-ți cunoști emoțiile tale și emoțiile altora. Această aptitudine se numește mai nou Inteligență Emoțională (EQ).

Unii cercetătorii spun că aportul EQ pentru fericirea omului este de 80%, pe când coeficientul de inteligență contribuie cu doar 20%. Eu aș spune că poți fi foarte deștept și foarte nefericit. Dar dacă ești în bună relație cu cei din jur și cu tine, ești un om fericit.

Așadar, fericirea nu este o himeră după care să alergi. Fericirea este o alegere de zi cu zi. Alege azi să fii fericit!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s