Cum îți crești Inteligența Emoțională?

Te-ai gândit vreodată de ce oamenii deștepți nu au succes? De ce oamenii care ajung în vârf nu sunt neapărat cei cu cel mai mare IQ?

De ce oameni cu o capacitate intelectuală extraordinară nu știu să comunice? De ce aceste genii sunt de obicei singuri?

Răspunsul îl găsim nu în coeficientul de inteligență al acestor persoane, ci în Inteligența lor Emoțională.

Ce este Inteligența Emoțională?

Inteligența Emoțională (EQ) este abilitatea cuiva de a identifica, evalua și controla propriile emoții și ale altora.

Coeficientul de inteligență (IQ) este un scor obținut la unul din multele teste standardizate destinate să evalueze inteligența. Încă este în dezbatere dacă aceste teste sunt o măsurare fidelă a inteligenței. Este dificil să definești ce constituie inteligența; în schimb, poate fi cazul că IQ reprezintă un tip de inteligență.

Succesul în viață se datorează mult mai mult lui EQ decât lui IQ. Unii cercetători afirmă că EQ contribuie la succes 80%, pe când IQ doar 20%. Deși un IQ mare te ajută să ai note mai mari la școală, ceea ce i-a ajutat pe candidați să ajungă președinți nu a fost IQ-ul, ci EQ.

Emoțiile scăpate de sub control pot să-l facă pe cea mai inteligentă persoană să se comporte într-o manieră pur și simplu lipsită de inteligență.

iq-vs-eq

Cineva cu un IQ ridicat poate să comunice foarte bine cu cineva la aproximativ același nivel de IQ. Însă pentru ceilalți cu un IQ mai scăzut, acesta vorbește limbi străine. În schimb, o persoană cu EQ ridicat reușește să comunice foarte bine și cu cei cu IQ diferit și cu EQ diferit.

Persoanele cu un EQ ridicat își înțeleg emoțiile și sentimentele și pot să le exprime, să le controleze și să le administreze. De obicei reușesc să perceapă senti-mentele altora, și înțeleg mult mai ușor dinamica grupurilor și rolul lor în ele.

Cele 5 componente de bază ale EQ

 1. Cunoașterea propriilor emoții
  • Să identifici exact și fidel ceea ce simți
 2. Contolarea propriilor emoții
  • Oamenii cu un EQ scăzut sunt controlați de propriile emoții
  • Oamenii cu un EQ ridicat au și ei emoții puternice, dar își administrează emoțiile și sunt în controlul acelor emoții
 3. Recunoașterea emoțiilor celorlalți
  • Este o parte importantă a EQ. Să-ți dai seama de sentimentele cuiva în timp ce vorbești cu acea persoană.
 4. Administrarea relațiilor
  • Relațiile sunt un element cheie în leadership
 5. Motivarea personală pentru atingerea obiectivelor
  • Motivația explică de ce unii oameni cu un IQ ridicat nu reușesc să ia note bune. Pentru că nu au un EQ ridicat le lipsește  componenta motivațională. Cuvântul e-moție include rădăcina moție, ca și în locomoție, care înseamnă mișcare, de fapt e ceea ce te mișcă, te motivează pentru acțiunea potrivită pentru atingerea obiectivului.

S-a demonstrat că îmbunătățirea EQ îi ajută pe oameni să gândească mai clar, să comunice mai eficient, să creeze unitate într-un grup, să reducă afirmațiile polarizante și să trăiască mai fericiți și să aibă succes.

Foarte mulți oameni cred că singura care pentru a avea unitate într-un grup este să compromiți adevărul, așa că rămâi cu cel mai de jos numitor comun. Dar studiile au arătat clar că acest tip de unitate este foarte superficială. Atunci când vine un factor stresor, rezolvarea este prin renunțarea la unitate. Dacă vrei să creezi unitate care să reziste la orice factor stresor, acea unitate trebuie să se bazeze pe adevăr, pentru că adevărul, vom vedea, este un element important al EQ.

Factori care afectează EQ

 • Moștenirea genetică
 • Experiențe din copilărie
  • abuz sexual
  • privitul la televizor la programe de divertisment
 • Nivelul curent al suportului emoțional
 • Factori fizici (legați de stilul de viață)
  • lipsa somnului — poți să-ți pierzi cumpătul foarte ușor dacă ești nedormit
  • alimentație nesănătoasă
   • Studiile arată că o alimentație vegetariană ajută la îmbunătățirea EQ
  • lipsa exercițiului fizic
  • boală

Acești factori de mai sus au efecte destul de puternice asupra inteligenței emoționale, dar totuși următorul factor îi eclipsează pe toți ceilalți:

 • Felul în care gândești și ceea ce crezi
  • gândurile tale, în orice moment, au enorm de a face cu nivelul tău de EQ
  • ceea ce crezi îți limitează sau îți aplifică EQ-ul tău.

Emoțiile noastre sunt într-o mare măsură controlate de gândurile și credințele noastre. Felul în care interpretăm ceea ce ni se întâmplă, cum evaluăm un eveniment, felul care gândim despre problemele noastre ne determină emoțiile.

Când vorbim cu noi înșine, în liniștea noastră, ceea ce credem în străfundul ființei noastre este mesajul pe care ni le spunem mereu și mereu. Gândurile tale au mai mult de a face cu viața ta decât ceea ce de fapt ți se întâmplă.

Mulți oameni se simt neîmpliniți: „Nu am destul succes.” „Nu sunt suficient de inteligent.” „Nu sunt destul de atractivă.”„Nu avem bani.”… și putem continua. Ei cred că sentimentele negative pe care le au sunt din cauza altora, din cauza felului în care au fost crescuți, din cauza că alții vorbesc rău de ei, din cauza felului în care sunt tratați.

Toate aceste gânduri fac din noi o victimă, pentru că avem credința că aceste cauze sunt dincolo de capacitatea noastră de control.

Însă ceea ce ne învață EQ este că dacă ne schimbăm modul de a gândi lucrurile se va schimba și felul în care simțim. Poți să-ți controlezi emoțiile prin ceea ce îți spui în mintea ta.

Dacă îți poți schimba modul în care gândești despre lucruri, îți poți schimba și credințele și valorile de bază. Aceste modificări îți vor aduce și schimbări în perspectiva asupra stării de bine și asupra productivității.

Gândește-te numai la următorul aspect. Există studii de cercetare care au demonstrat că gândurile negative, care produc tulburări emoționale, aproape întotdeauna conțin distorsionări exagerate ale realității.

Deși la suprafață acele gândurile par valide, vei descoperi că sunt iraționale sau pur și simplu greșite, și că acel mod de gândire sucit este cauza majoră a suferinței.

Acum vreau să îți ofer ceva mai multe informații pe subiectul inteligenței emoționale și cum să o îmbunătățești.

10-credinte-false-3dEbook: 10 credințe false care slăbesc puterea minții. Cum să-ți îmbunătățeși EQ-ul prin propriile gânduri?

Este vorba de Ebook-ul care continuă acest articol în care vei descoperi:

 • de ce credințele noastre ne influențează atât de mult viața
 • tehnici de controlare a emoțiilor
 • expresii și moduri de gândire care ne afectează relațiile
 • credințe distorsionate la care dacă nu renunți îți vor bloca dezvoltarea

Câștigă acest Ebook de 23 de pagini completând formularul de mai jos.

Recomandă acest articol la trei prieteni de ai tăi și îți voi trimite acest ebook valoros!

(Prietenii tăi nu vor fi supărați pe tine, pentru că nu îi voi bombarda cu email-uri, decât le voi trimite un singur email datorită recomandării tale. Îți mulțumesc.)

SalveazăSalvează

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s