Dragostea are întotdeauna dreptate

Când iubești nu ai întotdeauna dreptate

„Am făcut asta pentru că te iubesc.” De câte ori auzim această explicație la o diversitate de acțiuni? De obicei spunem acest lucru când acțiunile noastre contrazic pe față principiul iubirii așa cum este el înțeles de cealaltă persoană. Un părinte își bate copilul, iar apoi îi spune că a făcut-o din dragoste pentru el, considerând că-i oferă astfel o educație. O soție ascunde o parte a adevărului față de soțul ei, iar când acesta descoperă realitatea, ea îi spune că a vrut să-l protejeze, pentru că-l iubește prea mult. Un copilaș strânge în mânuțele lui un pui de rățușcă, până când acesta este strangulat și moare asfixiat. Copilașul plânge, spunând cât de mult își iubește rățușca.

Poți să faci rău cuiva chiar dacă-l iubești? Categoric DA! Un părinte care nu își lasă copilul să aleagă din teama de a nu greși, de a nu avea de suferit, este un părinte protectiv, care-și iubește copilul. Însă această iubire sufocă abilitatea copilului de a face alegeri și de a învăța din propriile greșeli, jefuindu-l de responsabilitate și de șansa de a deveni un adult pe care să te poți baza.

Un părinte este mult prea îngăduitor cu fiica lui adolescentă, oferindu-i libertatea de a veni la orice oră acasă, din dorința de a nu o îndepărta și de a și-o transforma în dușman. Însă această dragoste ultrapermisivă o pune în pericol pe această fată care încă nu are experiența de a discerne tot ce este spre binele sau spre răul ei.

Alți părinți sunt mult prea restrictivi cu băiatul lor, impunându-i o sumedenie de regului, iar când acesta devine rebel datorită atâtor reguli, rezultatul este că apar alte reguli.

A patra iubire

Cartea lui C.S. Lewis, Cele patru iubiri, relevă faptul că putem numi iubire mai multe tipuri de relaționare. Însă există doar un singur fel de a iubi desăvârșit. Lewis numește patru modele de iubire pornind de la 4 termeni grecești.

Dragostea storge este afecțiunea naturală pe care o simțim față de cei apropiați din familie, o simt chiar și animalele, însă este o dragoste fără disciplină și schimbătoare. Poți trece de la iubire la ură într-o secundă, atunci când îi spui cuiva, de altfel drag, „prostule!!”

Filos este dragostea pe care o au prietenii, este iubirea apreciativă față de cel care îți este asemănător, o iubire liberă de gelozie, liberă de instinct, liberă de datorie. Însă această dragoste nu are principii. Prietenia poate deveni o școală a viciilor, o cloacă de nelegiuiri. Această iubire este însă și condiționată de atașamentul celuilalt. Când cealaltă persoană nu răspunde, sau nu este de acord cu comportamentul unuia, acest filos se răcește.

Iubirea eros este starea de a fi îndrăgostit. Nu se referă la atracția eminamente sexuală, ci este dragostea romantică, aceea care se dăruiește total, fără rezerve. Acest tip de dragoste are cea mai mare forță de schimbare, pentru că dorințele persoanei iubite sunt mai importante decât dorințele personale. Însă această dragoste este năvalnică, și te poate împinge la acte nesăbuite în numele iubirii. Când un soț se îndrăgostește nebunește de altă femeie, nu mai poate distinge ispita de dorința legitimă. Când însăși iubirea devine zeu, defapt ea devine un demon. Ajungi să sacrifici alte persoane (fosta iubire, de exemplu), de dragul iubirii. Este o dragoste nestatornică și oarbă la defectele celuilalt.

Spre deosebire de aceste tipuri de dragoste, iubirea agape este acea iubire supranaturală care însumează toate calitățile celorlalte iubiri, plus valorile care îi lipsesc fiecăreia. Această dragoste nu este de origine omenească, sursa ei se află dincolo de noi — „Dumnezeu este dragoste” (1 Ioan 4:8). Această dragoste este necondiționată, neschimbată, jertfitoare de sine și unilaterală (iubește chiar când nu este reciprocă).

Dacă este să fie adevărată propoziția Dragostea are întotdeauna dreptate, nu se poate aplica decât în dreptul acestei iubiri, de origine divină.

Ce ne oprește să iubim?

Adevărata iubire este esența caracterului lui Dumnezeu. Pentru noi, creaturile sale care nu am apreciat iubirea Sa, dragostea agape este o școală, nu o realitate fixă. Când învățăm să iubim în felul acesta, de fapt învățăm să depășim acele obstacole care ne fac să provocăm durere ființelor iubite.

Apostolul Pavel spunea că „dragostea nu face rău aproapelui.” Atunci când greșim sau facem cuiva rău, nu principiul dragostei ne motivează, ci un alt gând – FRICA.
Noi, ființele umane, iubim, dar greșelile le facem nu din iubire. Rănim din frică.
Frica este cel mai mare obstacol în calea dragostei.

În dragoste nu este frică, ci dragostea desăvârşită izgoneşte frica, pentru că frica are cu ea pedeapsa; şi cine se teme n-a ajuns desăvârşit în dragoste. (1 Ioan 4:18)

Frica paralizează dragostea. Chiar dacă iubești pe cineva, în momentul în care ai permis fricii să se strecoare în suflet, vei face greșeli.

Frica de a nu pierde. Frica de a nu pierde iubirea celuilalt, prezența celuilalt, frica de a nu fi ascultat, frica de a pierde controlul asupra celuilalt. Frica de a rămâne singuri, frica de a cădea pe locul al doilea, frica de a fi vulnerabil, frica de a nu ți se face dreptate, frica de a nu fi iubit.

În momentul în care ți-e frică de posibilitatea de a nu ți se face dreptate, ești gata să faci o nedreptate. Când ți-e frică de posibilitatea de a nu fi iubit îndeajuns, nu mai poți iubi îndeajuns.

Dragostea care are întotdeauna dreptate

De ce dragostea imatură nu are întotdeauna dreptate? Primul răspuns a fost firca — frica de a nu fi iubit. De ce ne este frică? Credem în adâncul ființei noastre că dacă persoana cealaltă va afla adevărul despre noi, atunci nu vom mai fi de iubit. Credem că dacă vom spune adevărul, vom fi respinși. Credem că dacă vom trăi în adevăr, acesta nu va fi apreciat. Și atunci ne adaptăm la această lume a minciunii, a ascunderii adevărului, în spatele unor cuvinte amabile, mieroase și necategorice.

Dragostea are întotdeauna dreptate pentru că întotdeauna spune adevărul — în dragoste. Uneori adevărul aduce dezacord. Însă dezacordul nu este ceva negativ. Nu poți fi în dezacord cu cineva de care nu îți pasă. Atunci când ții la persoana respectivă, o ajunți chiar și atunci când nu este de acord cu tine.

Se spune că opusul dragostei nu este ura, ci indiferența. Chiar dacă este jumătate de adevăr, această afirmație totuși spune ceva important, că indiferența este la contrapolul dragostei. Dacă ar fi să întregim această frază, aș face-o să sune cam așa: opusul dragostei este indiferența, căci ea duce în final la ură. Și dacă este să mergem mai departe, ura duce la violență.

Când dragostea alege dezacordul, acesta nu duce la ură, nici la violență. Dumnezeu a ales să intre în dezacord cu omenirea care nu dorea să fie salvată. Isus a venit în această lume iubind prin adevăr. Adevărul pe care l-a adus Isus a intrat în dezacord cu omenirea, dar doar acest adevăr putea să ne salveze.

Când vrei să salvezi pe cineva de la înnec, tehnica impune imobilizarea celui în cauză, iar dacă nu se poate imobiliza, victima trebuie amețită pentru a putea fi salvată. Din cauza panicii, înecatul dă violent din mâini, și asta face ca salvatorul să nu poată avea acces la el. De dragul vieții ei, salvatorul intră în dezacord cu victima.

Când persoana dragă greșește, cel care iubește îi va spune adevărul — va intra în dezacord, pentru că îi pasă. Nu va păstra tăcerea de dragul păcii false. Dragostea confruntă cu adevărul. Însă dragostea și adevărul sunt atât de îngemănate, încât adevărul fără dragoste ar fi nul. Adevărul fără dragoste ar aduce ură și violență. Dreptatea fără dragoste poate răni, și apoi lăsa rana deschisă și nevindecată.

Când chirurgul face o rană, tăind pielea și carnea celui bolnav, întotdeauna există un plan de vindecare. Dreptatea fără dragoste nu are nici anestezic, nici un plan de vindecare. Dragostea fără dreptate nu are nici bistuiriu, nici curajul de a tăia.

În școala dragostei, cel mai mare profesor este adevărul, însă directorul rămâne dragostea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s