Protestul nu s-a încheiat

În perioada împlinirii celor 500 de ani de la reforma lui Martin Luther am scris un articol pe care nu l-am publicat. Azi l-am recitit, și m-am gândit că merită împrăștiat.

Mahatma Gandhi, părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă nonviolente, a afirmat în 1920: „În chestiuni de conștiință, legea majorității nu își are locul.”

Acest citat a inspirat milioane de oameni pentru libertate, însă are în sine un puternic avertisment asupra relativismului moral, pentru că majortatea poate fi greșită. Însă Gandhi nu a fost primul care a rostit această idee. Principiul de fapt a prins viață în secolul al XVI-lea, odată cu Reforma Protestantă.

În anul 2017 aniversăm 500 de ani de la Reforma lui Luther. În ultimii ani, dialogurile ecumenice dintre Biserica Catolică și bisericile protestante au făcut să se audă multe voci declarând sfârșitul protestului, încheierea reformei.

Dacă reforma s-ar încheia și protestul ar luat sfârșit, am asista la ceva mai mult decât „sinuciderea Europei”, așa cum a scris jurnalistul Douglas Murray. Am fi martorii începutului prăbușirii civilizației umane de pe Terra.

Nu, Reforma nu a fost un eveniment de acum 500 de ani. Cele 95 de Teze ale lui Martin Luther din 31 octombrie 1517 au pornit un proces, un proces care trebuie să continue. Principiul Sola Scriptura se afla la baza gândirii teologice libere, oferind posibilitatea fiecărui om să citească și să înțeleagă Biblia. Reforma lui Luther se înscria într-o mișcare mult mai amplă a schimbării. Perioada renașcentistă în artă, știință, politică, economie, a schimbat fața lumii. Astăzi, mai mult ca niciodată, trăim într-o lume a schimbării, de aceea avem nevoie de o reformă continuă. Reforma trebuie să meargă mai departe!

Nu, Protestantismul nu înseamnă vrajbă și dușmănie religioasă. La 12 ani de la reforma lui Luther, în aprilie 1529, un grup curajos de prinți și electori ai Germaniei au semnat o declarație împotriva dietei de la Speyer care îngrădea libertatea oamenilor de a-și urma propria conștiință. Acea declarație a fost intitulată „Protestatio”. În felul acesta, prinții care susțineau Reforma lui Luther au fost numiți protestanți. Dar protestul lor nu a încurajat la luptă între biserici. Protestul înseamnă libertate, o conștiință liberă de orice impunere din partea altor minți, înseamnă libertatea de a gândi diferit. Pentru că ne dorim o umanitate care să gândească liber, de aceea, protestul trebuie să continue!

Protestul nu înseamnă răsturnarea valorilor înaintașilor noștri, ci, din contră, protestul înseamnă întoarcere la începuturi, recunoașterea rădăcinilor noastre creștine, așa cum le-a pus fondatorul acestuia, Isus Hristos. Protestul nu înseamnă o încăpățânare și o rigiditate a gândirii, ci tocmai contestarea status-quo-ului, inițierea schimbării, fără de care civilizația noastră nu ar avansa. De aceea, protestul continuă!

Miza politică a protestului poate să se încheie, însă fiecare avem nevoie de forța reformei protestante în viața noastră. Propria noastră natură umană este înclinată să-și cimenteze atât de mult propria poziție, încât ajungem atât de ușor să-i judecăm și să-i atacăm pe cei care nu sunt fixați ca noi. Ce este aceasta dacă nu egoismul în acțiune. De aceea avem nevoie de reformă, de o reformă continuă în viața noastră personală. Și protestul față de superioritatea egoistă a omului nu trebuie să înceteze.

Da, reforma se va încheia într-o zi, nu pentru că omul va fi ajuns la perfecțiune, ci pentru că ne vom întâlni față în față cu perfecțiunea întruchipată — Fiul lui Dumnezeu, venind pe norii cerului în glorie! Dar până atunci, într-o lume într-o continuă schimbare, reforma nu s-a terminat, protestul nu s-a încheiat! Reforma continuă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s